Якщо хочеш, зміни мене...

  • 26 липня 2014, 19:43
Якщо хочеш, зміни мене...Моє покликання зародилось, коли мені було 23 роки. Я один з тих, хто ніколи не думав, що колись стануть так близько біля Господнього вівтаря. Хоча у 7 років я прийняв перше Причастя, однак протягом тривалого часу занедбував постійні відвідини храму і не приступав до Таїнств. До 23 років я ніколи не прислуговував на Святій Літургії. Про мене говорили, що я не визначився з вірою, у мене були труднощі з вступом до гімназії. Тож я з батьками ішов до костелу тільки тоді, коли ми були у бабусі в селі, бо в Банській Бистриці це було небезпечно. Тільки після розвалу комуністичного режиму я знову почав постійно ходити на Службу Божу та щомісячну сповідь вже у моєму місті.

До храму мене привела моя перша подруга. Вона спитала мене, чи я католик і чи не підемо в неділю у костьол. Я погодився. Десь через місяць вона спитала, чи не піду до Причастя. Тоді я відповів, що вже майже 10 років, як я був на Сповіді і навіть не пам’ятаю, як треба сповідатися. Тоді я почув у відповідь: «Приготуйся і наступного разу підеш на Сповідь». Священик, який дав мені розгрішення, за покуту призначив відбувати щомісячну сповідь протягом наступних 10 місяців. Я почав читати Святе Письмо, молитися Літанії, моя свідомість відкривалася. Це був дуже благословенний час дозрівання у любові та у вірі. У цей час я роздумував, у який вищий заклад піду далі вчитися.

Я маю технічний склад мислення. Мій батько 27 років викладав у автошколі, тож я виростав з машинами і маю схильність до техніки. Мама, однак, виховувала мене дуже чутливо і, напевно, саме завдяки їй я зміг прийняти таке рішення: «Я хочу служити людині, а техніка має служити мені». Скінчилось тим, що перемогла стоматологія. Мене прийняли в Брно, а через два роки я мусів перервати навчання. У цей період я зрозумів, що після повернення у Брно не зможу продовжити навчання, бо поступав я у 1992 році, коли ще існувала Чехословацька республіка, а домовленості щодо обміну студентів вищих учбових закладів після розділу республік були підписані тільки у 1997 р. Це поставило мене на коліна, бо мрія мого життя була зруйнована і я почав молитися не тільки про благословення моїх планів, а також за пізнання волі Божої.

У тому році я почав щодня молитися розарій, побував на генеральній сповіді і постійно ходив у паломництво до Літманова. Божою відповіддю стало те, що я зміг продовжити навчання у медичному вузі м. Мартін, але вже не як стоматолог, але як магістр лікарської справи. Протягом першого року разом із однокурсниками я ходив на Служби Божі і в будні та шукав між віруючими дівчатами свою майбутню дружину. Приблизно в середині другого семестру одні стосунки почали виявлятись як перспективні. Це був мій найщасливіший період. Ще минулого року я не мав можливості вчитися, не мав дівчини… А за рік щоденної молитви розарію в мене було серце, наповнене любов’ю, я навчався у ВУЗі, який давав мені добру перспективу.

Почалися екзамени і великі канікули, і я вирушив на свято Зіслання Святого Духа пішки з Банської Бистриці у Старі гори, що на відстані 17 км, подякувати Господу за всі дари, які дав мені протягом року. Повернувшись додому, я прочитав з енцикліки Йоана Павла ІІ «Дам вам пастирів» такі слова: «Прямуйте до святості і Бог, як такою буде Його воля, зі святих юнаків може покликати своїх священиків». Це було живе слово прямо в серце. Тільки моє серце на такий заклик не було приготоване. Більше того, лише декілька місяців тому я почав пізнавати гарну віруючу дівчину, яку я носив у своєму серці. Як далі?

У серпні 1996 р. я приїхав на фестиваль молоді у Меджугор’є. Перші три дні я постив на воді і хлібі та щодня під час обідньої перерви залишався перед Пресвятими Дарами. Я просив про Боже світло. Воно, однак, не приходило. З Меджугор’я я від’їжджав з такою думкою: «Господи, Ти знаєш, що я ніколи не хотів бути священиком. Якщо Ти цього хочеш, то зміни мене протягом наступного року. Я даю Тобі одну годину молитви щоденно в наступні 365 днів і через рік повернуся сюди і скажу Тобі «так» або «ні» відповідно до того, що Ти зробиш у моєму серці». Я почав молитися за свою сім’ю, за мою майбутню дружину, за наших дітей, за роботу – щодня годину.

Десь після Різдва 1996 р. я відчував, ніби Бог говорив до мого серця: «Це все тобі вже даю, якщо хочеш, проси щось більше». Я ще все не хотів приймати священство, але шукав, що більше я міг би бажати від Господа. Я почав так молитися: «Господи дай, щоб я був плідним у своєму житті, щоб я не був як суха гілка, яка не приносить плоду». Ця молитва відкривала мене і готувала до того, що у серпні 1997 р. у Меджугор’ї я сказав Богу своє «так». Тоді зі мною була і моя дівчина. Коли я сказав їй, що не можу відмовитись від Божого заклику, вона думала, що це миттєва радість з оточуючої атмосфери, яка панувала у Медджугор’ї і… що це пройде.

Я хотів закінчити ВУЗ, оскільки не хотів поступати в третій вищий учбовий заклад без того, щоб не закінчити попередній. Та водночас мій сповідник сказав мені, що якщо я так вирішив, то не можу більше зустрічатися з дівчиною, щоб кожен зрозумів, що вона вільна.

Через два роки я поступив у семінарію, а після висвячення єпископ послав мене вивчати теологію подружжя та родини до Папського Інституту подружжя та родини Йоана Павла ІІ при Латеранському Університеті у Римі. Після повернення я став директором і духовним провідником дієцезійного і пасторального центру для родин у Банській Бистриці. Це було рівно через 10 років після мого «так» Господу і в душі я усміхався, що я хотів мати сім’ю і Господь дав мені більшу родину, дав мені більше, ніж я міг сподіватися.

Діва Марія постійно є моєю вірною вчителькою. Дуже часто я не знаю, як реагувати на великі труднощі, які переживають сім’ї у теперішній час, як знайти відповідь на серйозні проблеми, які загрожують сім’ям. Тому приходжу сюди, у Меджугор’є, щоб як і колись, віддавати Діві Марії свої руки, щоб я був здатний приносити плоди та оберігати тих, хто відкритий на служіння життю і виховання майбутніх поколінь.            
 
 
о. Марек
Переглядів 4 019
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 серпня 1999., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! І сьогодні закликаю вас, щоб у барвах природи славити Бога-Творця. Він вам говорить і через найменшу квітку про Свою красу й глибину любові, з якою створив вас. Дітоньки, нехай молитва випливе вам із серця, як свіжа вода з джерела. Нехай пшеничні поля говорять вам про Милосердя Боже до кожного створіння. Тому відновіть молитву подяки за все, що вам дає. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 567
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (32)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)