Найбільший гріх (о. Славко Барбарич, OFM)

  • 03 квітня 2020, 21:41

 

 

Найбільший гріх (о. Славко Барбарич, OFM)Мені часто не давало спокою питання: який із гріхів найбільший? Питав я і в оточення. Шукав у Святому Письмі. І в різний час віднаходив різні відповіді. Зараз, мені здається, я знайшов правильну відповідь. Так, усі дії темряви — тільки наслідки, а причина ж, завжди небезпечніша від наслідків. Наслідку неможливо прибрати, якщо не прибрати причини. Ось що я маю на увазі: усі можливі гріхи — тільки результат браку чи відсутності любові, і всі можливі проблеми, з якими ми маємо справу, — це брак любові. Коли її нема, усі двері навстіж відчинені будь-якому злу й будь-яким гріхам. Усі війни, конфлікти в сім’ях і між людьми, усі нужда, несправедливість, убивства, аборти — усе це результат браку любові до життя й до Того, Хто її дає, Животворця, Творця всього. Це означає, що БРАК ЛЮБОВІ І Є НАЙБІЛЬШИМ ІЗ ГРІХІВ.

Навіть ненависть є не такою небезпечною, як брак любові. Буває, ненависть заглушує, пригнічує любов, але якщо любов є, вона здатна все очистити й зцілити. Якщо ж любов зовсім не розвинулася, не виросла, надії на зміни нема, а двері різноманітному злу відчиняються все ширше.

Якщо пошукати порівняння, можна сказати так: небезпечніше не мати світла й не дати розвинутися тому, що його випромінює, аніж у якийсь момент опинитися в тьмі й тому збитися зі шляху. Бог вдихнув у людське серце не тільки дар любові в зародковому вигляді, але й глибоку потребу бути любленим і прийнятим іншими. Нікому ніколи не байдуже, чи люблять його, чи ні. У хрещенні нам дається Божественне сім’я любові, віри й надії. Бог очистив ґрунт, аби це сім’я могло рости й розвиватися. Але тільки якщо ми діємо так, щоб воно розвивалося в нас, можемо бути на образ й подобу Отця. Якщо ми не діємо в цьому напрямі, любов, віра й надія залишаються тільки сім’ям, талант — загорнутим, схованим, хоч і не втраченим, але й не задіяним. І коли це відбувається з любов’ю, здійснюється перший фундаментальний гріх, який стає основою всіх решта гріхів, усього неблагополуччя й розладу.

Якщо ми не докладаємо щодня зусиль, аби рости в здатності любити, духовна смерть уже наступила, і з нею приходить решта зла. Ніщо не важливе для людини так, як мати живе зацікавлення до зростання в любові. Тоді вона робить усе, щоб дар любові до себе, до інших, до ближнього й до всього творіння дозрівав; тоді встає на свої ноги й звільняється від усіх умовностей, які може накладати цей світ. Доти, доки любов залежить від любові інших, вона НЕЗРІЛА. Доки ми думаємо, чи відплатити комусь такою ж мірою або іншою, і як не любити когось, коли не любить нас, — любов у нас УМОВНА й не відрізняється від любові язичників, які так само вміють любити тих, хто любить їх, і зичити тим, від кого сподіваються отримати натомість.

Мати живе зацікавлення в любові й старатися, аби любов ставала міцною та стійкою, значить набувати здатності до найкращих діл і до правдивої та плодотворної боротьби з хаосом та руйнівними впливами, врешті, із гріхом.

Уявімо зараз, що могло б бути, якщо б на хвилину припинилися всі війни, усі голодні були б нагодовані, усіх хворих достойно, по-людськи прийняли б та лікували, усі відкинені знайшли б когось, хто їх прийняв, до всіх переслідуваних поставилися б із повагою до їхньої свободи, усі засмучені втішилися б, усі травмовані б зцілилися… Таке під силу здійснити тільки любові. Якщо зараз ми не впевнені й не зважуємося мріяти про це, то це лише ознака того, що ми не уявляємо, на що здатна любов — та любов, яка, як навчає св. Павло, прищеплена нашим серцям: «Любов Бога влита в серця наші» (Рим. 5:5). Коли немає любові, будь-які страждання, внутрішні й зовнішні, обваляться на людину і зруйнують її. Тому гріх — найбільша з небезпек: якого б походження він не був, його зачаток завжди приглушує в серці любов.

Переглядів 8 579
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 вересня 2008., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Нехай ваше життя знову буде рішенням за мир. Будьте радісними носіями миру й не забувайте, що живете в благодатний час, коли Бог через Мою присутність дає великі благодаті. Не закривайтеся, дітоньки, але використайте цей час і шукайте дар миру та любові для вашого життя, щоби стати свідками для інших. Благословляю вас Моїм Материнським благословенням. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 299 553
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

А Ви були в Меджугор'є?


Березень 2024 (35)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)
Жовтень 2023 (23)