Меджугор'є - місце молитви, миру»Роздуми над посланнями»О.Славко Барбаріч OFM»“Постіть серцем”: Пробуджувати тугу за Богом (Славко Барбаріч OFM)

“Постіть серцем”: Пробуджувати тугу за Богом (Славко Барбаріч OFM)

  • 03 вересня 2017, 14:18

“Постіть серцем”: Пробуджувати тугу за Богом (Славко Барбаріч OFM)Священне Писання Старого і Нового Завітів містить чимало молитовних текстів, у яких святі автори виливають свою глибоку тугу за Богом, миром, радістю, світлом, істиною, любов’ю й за всім, що походить від Господа. Достатньо пригадати псалом 63, аби відчути, у чому суть молитви та її перша й основна умова…

Так, псалмопівець молиться: «Боже, Ти Бог мій! Тебе шукаю пильно. Тебе душа моя прагне, Тебе бажає тіло моє в землі сухій, спраглій і безводній […]. Душа моя до Тебе лине, мене підтримує Твоя десниця».

Той, хто прагне Бога, зуміє знайти час для молитви, буде шукати свого Творця й знайде Його. Там, де цієї спраги немає, не буде ні молитви, ні радісного очікування Бога й зустрічі з Ним. А в псалмі 42 псалмопівець висловлює свою глибинну тугу за Богом дуже просто, порівнюючи свою душу й серце з оленем, що спішить до потоків води:

«Як лань прагне до водних потоків, так душа моя прагне до Тебе, Боже. Душа моя жадає Бога, Бога живого, – коли бо прийду й побачу обличчя Боже? Сльози мої стали мені хлібом удень і вночі, коли день у день мені говорять: «Де Бог твій?» Про це я згадую і душу виливаю над собою: як я йшов у громаді, йшов попереду них до дому Божого, посеред гуків радости й хвали, у гурті святковім».

Виникає питання: як оживити й постійно підтримувати в собі прагнення, яке спрямовує душу до Бога, як спрага жене лань до потоків вод? І знову відповідь у пості й молитві. У того, хто постить і молиться, душа день у день ставатиме більш вільною, шукатиме в цій свободі Бога й ніколи не зупиниться.

Убогі духом – це ті, хто знає, що багатими їх не зробить ніщо, крім Бога, а тому вони будуть шукати Його…

У заповідях блаженств Ісус вістить: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне… Блаженні голодні та спраглі справедливости, бо вони наситяться… Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога» (Мт. 5:3,6,8). Мова тут про одне й те ж: убогі духом – це ті, хто знає, що багатими їх не зробить ніщо, крім Бога, а тому вони будуть шукати Його, і Царство належатиме їм. Голодні та спраглі – ті, хто не дозволяє спрагу небесного підмінити земним хлібом і земним питтям. І вони ж – ті, хто чистий серцем, тому що знають, що саме найпотрібніше, і тому не дадуть себе осліпити нічому в цьому світі.

Туга за Богом, яка стає гострішою під час посту й молитви, – один із критеріїв нашої практики християнської молитви й посту. Серце робиться чистішим, бачить краще, більше розкривається на духовні цінності й не дозволяє собі затримуватися ні на чому в цьому світі. Це той аспект посту, який направляє вірного до небесної трапези, надаючи цим самим постові есхатологічного значення, роблячи людину здатною чувати й чекати, шукати й віднаходити, розпочинати заново й не стомлюватися. По суті, це і є любов’ю. Суть любові в тому, що той, хто любить, завжди одночасно і близький, і далекий від того, кого любить. Завжди близький, тому що любить. Навіть просторова й фізична віддаленість цьому ніколи не є на заваді. Водночас люблячий завжди відчуває себе здалеку, і тому починає знову шукати того, кого любить.

У такому світлі легко розуміти духовні проблеми сучасної людини, чиє серце нерідко звертається до земних бажань і зупиняється на шляху до Бога. Це – найбільший обман, який може трапитися з людиною. Однак постом і молитвою цю пастку легко відкрити й подолати, і тоді серце людини та її душа на цій земній дорозі залишаються завжди оберненими до Того, про Кого людина знає, що Він любить її безмірно, а це – тільки Бог. Це – таємниця всіх святих і всіх містиків. Вони були неустанні в пошуках Бога, з готовністю залишали все, щоб мати можливість слідувати за своїм устремлінням до Бога та здійснити його, знайти його кінцеве втілення у вічності.

Тому легко побачити, що там, де немає посту й молитви, під загрозою опиняється саме устремління до Бога, а тоді знову виникає питання молитви й посту. Марія закликає нас до посту й молитви, щоб наше серце було завжди вільним й безупинно шукало Бога.

Взято з газети Світло Марії

Переглядів 2 896
Додати коментар

Послання Богородиці з Меджугор'я, 20 вересня 1984р.
"Дорогі діти! Сьогодні закликаю вас почати піст від серця. Багато людей постить, але тільки тому, що всі постять. Це стало звичаєм, якого ніхто не хоче порушити. Прошу парафію постити з вдячності, що Бог дозволив, аби Я залишилася у цій парафії так довго. Дорогі діти, постіть і моліться серцем. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик!”

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 431
11:25, 14-07-2014
Всі статті

Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (25)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)