III. Піст і плоди посту в церковних молитвах

  • 06 серпня 2015, 12:50

III. Піст і плоди посту в церковних молитвах«Поглянь, Господи, на Твою родину і вчини, щоб наші душі, очищені тілесними зреченнями, сяяли прагненням осягнути Тебе». (Вівторок, Перша неділя Великого посту, колекта).

Далі Церква молиться за те, щоб тілесне відречення принесло духовні плоди і тим показує зв’язок посту з духовними плодами.

«Просимо, Господи: освяти наші зречення цією жертвою, щоб зовнішні великопісні покутні вчинки сприяли нашій внутрішній переміні». (Четвер, друга неділя Великого посту, молитва над дарами).

Ця молитва торкається великої проблеми, про яку Ісус багаторазово розмовляв із фарисеями, дорікаючи їм, що моляться й постять лише задля того, щоб інші їх хвалили, але внутрішнє своє життя не прагнуть привести у згоду з тим, що роблять. Хто молиться й постить, має просити про благодать посту й молитви, щоби внутрішній шлях серця супроводжував зовнішні дії. Якщо це не так, то виникає питання про сенс посту і молитви. Молитва й піст мають підготувати серце людини до свята Воскресіння. У цім його найперше значення.

Церква визнає також Божу турботу за нас, грішних людей, коли молиться:

«Боже, джерело всякого милосердя і доброти, Ти нам вказав як ліки для зцілення грішників піст, молитву та милостиню; прийми наше смиренне визнання провин, які обтяжують наше сумління, та піднеси нас у своєму милосерді». (Третя неділя Великого посту, колекта)

Піст, як і відречення, дає силу, робить людину здатною до молитви і приносить радість.

«Просимо, Господи: вчини, щоб ми, духовно відновлені сорокаденною покутою та поживлені Твоїм словом, Усім серцем віддалися Тобі та завжди дружно возносили до Тебе спільні молитви». (Середа, третя неділя Великого посту, колекта)

«Радіючи щорічному приготуванню до Великодня, просимо Тебе, Господи, щоб ми, наближаючись до пасхальних таїнств, відчували повноту їхніх плодів». (Субота, третя неділя Великого посту, колекта)

Великопісне благочестя, а отже, піст, молитва й діла любові дають можливість людині бути свідком і вісником спасіння у світі, щоб він навернувся, зміцнився добрими справами й оздоровився.

 

Взято з газети "Світло Марії"

Переглядів 3 440
Додати коментар

Послання Богородиці, 9 травня 1985р., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Ні, ви не знаєте, скільки Бог дає вам благодатей. Ви ж не бажаєте вдосконалюватися в ці дні, коли Святий Дух діє особливим чином. Ваші серця звернені до земних речей, і вони володіють вами. Зверніть свої серця до молитви й просіть, аби Святий Дух вилився на вас. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 299 553
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

А Ви були в Меджугор'є?


Березень 2024 (35)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)
Жовтень 2023 (23)