Меджугор'є - місце молитви, миру»Роздуми над посланнями»О. Любо Куртович OFM»Поверніться до молитви в сім’ї (о. Любо Куртович, OFM)

Поверніться до молитви в сім’ї (о. Любо Куртович, OFM)

  • 07 липня 2024, 13:24
У посланні до сімей св. Папа Іван Павло II писав: «Сім’я – спільнота особистостей, найменший "осередок" суспільства, що становить фундаментальний інститут для життя будь-якого суспільства. Сім'я заснована на спільному житті пов’язаних кровною спорідненістю людей, зазвичай батьків і дітей, але також й інших членів, оскільки там, де є любов, залишається місце також і дідусям та бабусям».
У сім’ї виникає нове життя, а відтак будується людська особистість – від здоров’я та гармонії в сім’ї залежить багато чого. Людина виховується і формується в сім’ї і для сім’ї. Без неї не можна уявити нормального дорослішання людини.
Можна сказати, що сім’я подібна до дарохранительки: у ній зберігається Божа присутність у цьому світі. Сім’я – це місце, де зустрічаються Бог і людина. Сім’я – мала домашня церква. Без сім’ї людини немає, вона не існує сама.  Усі ми являємо собою тіло й свої риси отримали в сім’ї, через батька і матір, і тут же отримали ім’я та прізвище. Ніхто не виникає сам по собі, не позначає себе ім’ям і прізвищем; ніхто не наділяє себе здібностями й слабкостями. Людей поза сім’єю немає.
Богородиця і в цьому посланні, як і в багатьох інших, також говорила про сім’ю і закликала сім’ї до молитви. Згадаймо деякі з Її послань:
«Я прошу сім’ї з парафії молитися в сім’ях Вервицю» (27 вересня 1984 р.). «Нехай молитва буде на першому місці у ваших сім’ях» (1 листопада 1984 р.). «Я дякую всім тим, які у своїх сім’ях оживили молитву» (28 березня 1985 р.). «Дорогі діти! Прошу вас почати змінювати своє життя в сім’ї. Нехай сім’я буде гармонійною квіткою, яку хочу дати Ісусові. Дорогі діти, нехай кожна сім’я буде завзятою в молитві, бо хочу, щоб одного дня було видно в сім’ї плоди» (1 травня 1986 р.). «Хочу, щоб ви пробудили любов у ваших сім’ях: де є немир і ненависть, нехай запанує любов, бо коли є любов у ваших серцях, там є і молитва» (25 квітня 1993 р.) «Нехай молитва буде для вас життям. Жодна сім’я не може сказати, що має мир, якщо не молиться» (25 серпня 1995 р.). «Плодом миру є любов, а плодом любові – прощення. Я з вами й усіх вас закликаю, дітоньки, найперше прощати в сім’ї, а тоді зможете прощати іншим» (25 січня 1996 р.).
Чому Богородиця наголошує, що молитву потрібно поставити на перше місце в сім’ї? Я впевнений, що через те, що якщо молитва не перебуває на першому місці, то й усе інше не може бути на своїх місцях. На жаль, у багатьох сім’ях молитва майже зникла. Її замінили телевізор або мобільні телефони, які заповнюють порожнечу, що панує між членами сім’ї. Коли припиняються розмови, спілкування між членами сім’ї, тоді немає й сил, щоб наважитися разом молитися. А якщо немає молитви, то сім’я виявляється вразливою до всіх можливих ворожих сил, які прагнуть її розорити та знищити. Сім’я не може ні пізнавати себе глибше, ні жити по-справжньому без віри і молитви. А від виживання сім'ї залежить виживання людства. Спільна молитва в сім’ї зміцнює єдність і допомагає подолати всі труднощі та хрести, які їй випадають.
Ірландський священник Патрік Пайтон промовив слова, які тепер стали крилатими висловами: «Сім’я, що молиться разом, залишається разом» і «Мир у молитві – це мир у світі»...   
Мир у людському серці народжується через молитву, у якій Бог тільки й може досягти нас. Богородиця звертає нашу увагу, наскільки стан миру в небезпеці, насамперед у людському серці, у сім’ї, а потім і в цьому світі.
Свята мати Тереза сказала: «Що ви можете зробити для миру в цьому світі? Ідіть додому – і любіть свою сім’ю». Якщо ми доб’ємося, що в наших сім’ях буде мир, тим самим зробимо дуже багато для миру в цьому світі.
Молитва 
Діво Маріє, Царице Миру! Ти приходиш до нас зі слави Отця Небесного й краще за нас бачиш усі небезпеки, на які ми наражаємось як сім’ї і як увесь цей світ. Дякуємо Тобі, що не втомлюєшся закликати нас до молитви й навернення серця. Дякуємо Тобі, Матір, за всі серця, які всерйоз прийняли Твої слова й послухалися Твого заклику до молитви. Випроси нам благодать сталості на шляху молитви та навернення, щоб ми могли пережити плоди миру, які обіцяє і дарує нам Бог. З’єднані з Тобою в молитві, Діво Маріє, доручаємо Тобі всі народи й усі місця, де зараз ненависть, убивство та смерть. Нехай сила молитви, що здіймається до неба з багатьох сердець, з’єднаних із Твоїм Непорочним Серцем, принесе плід миру, любові та припинення ненависті й війн у сім’ях і в цьому світі. Амінь.
Переглядів 490
Додати коментар

Послання Богородиці, Цариці миру, 25 серпня 2020 року через візіонерку Марію Лунетті
"Дорогі діти! Це час благодаті. Я з вами й знову вас закликаю, дітоньки: верніться до Бога та молитви, поки молитва не стане для вас радістю. Дітоньки, не маєте ні майбутнього, ні миру, допоки ваше життя не почнеться з особистого навернення й переміни на добро. Зло припиниться, і запанує мир у ваших серцях та у світі. Тому, дітоньки, моліться, моліться, моліться. Я з вами й заступаюся перед Моїм Сином Ісусом за кожного з вас. Дякую вам, що ви відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 311 496
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Жовтень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

А Ви були в Меджугор'є?


Жовтень 2024 (17)
Вересень 2024 (37)
Серпень 2024 (41)
Липень 2024 (42)
Червень 2024 (58)
Травень 2024 (64)