Меджугор'є - місце молитви, миру»Літургійні читання»РКЦ»Літургійні читання на Великдень (РКЦ)

Літургійні читання на Великдень (РКЦ)

  • 01 травня 2018, 00:30

Римо-католицький календар

Меса вдень

Перше читання
Ді 10, 34а. 37-43

Читання з Діянь Апостолів

         Коли Петро увійшов у дім сотника в Кесарії, почав говорити, мовивши: «Ви знаєте, що сталося по всій Юдеї, почавши з Галилеї, після хрещення, що проповідував Йоан: про Ісуса з Назарету, якого Бог помазав Святим Духом та силою і який прийшов, добро творячи та зціляючи всіх, що їх диявол поневолив, бо Бог був з Ним.

         І ми свідки всього того, що Він чинив у краю Юдейськім та в Єрусалимі; Його вони, повісивши на дереві, убили. Того Бог на третій день воскресив і дав Йому з’явитись, не всьому народові, але вибраним Богом свідкам, нам, що з Ним їли й пили після того, як Він воскрес із мертвих. 

         І Він нам повелів проповідувати народові і свідчити, що то Він призначений Богом суддя живих і мертвих. Йому свідчать усі пророки, що кожен, хто вірує в Нього, через Його ім’я одержує відпущення гріхів».

Слово Боже

Псалом респонсорійний //
Пс 118(117), 1-2. 16-17. 22-23 (П.: пор. 24).

В цей день прекрасний разом веселімся.

 або: Алілуя, Алілуя, Алілуя.

Дякуйте Господеві, бо добрий;  *
милосердя Його повіки.
Хай скаже дім Ізраїля:  *
«Милість Його повіки!»

Правиця Господня піднялася,  *
правиця Господня об’явила силу.
Я не вмру, я житиму  *
і розповідатиму про діла Господні.

Камінь, яким знехтували будівничі,  *
став головним на розі.
Від Господа це сталось,  *
і дивне воно в очах наших.

Друге читання
Кл 3, 1-4

Читання з Послання святого Павла Апостола до колосян

Брати:

         Коли ви з Христом воскресли, то шукайте того горішнього, де Христос перебуває, сівши по правиці Бога. Думайте про горішнє, а не про земне.

         Бо ви померли, і життя ваше поховане з Христом у Бозі. Коли ж Христос, ваше  життя, з’явиться, тоді й ви з Ним з’явитесь у славі.

         Слово Боже

або:

Друге читання
1 Кор 5, 6б-8

Усуньте стару закваску

Читання з Першого послання св. Павла Апостола до корінтян

Брати:

         Хіба не знаєте, що трохи закваски заквашує усе тісто? Усуньте стару закваску, щоб ви були новим тістом, так, як ви і є прісні, бо Пасха наша, Христос, принесений у жертву.

         Отож святкуймо не у старій заквасці злоби і лукавства, а в опрісноках чистоти й правди.

         Слово Боже

Секвенція

Хай в радісне свято Пасхальної Офіри
Складають їй вірні дар палкої віри.

Відкупив овець всіх Агнець без пороку,
Поєднав з Отцем нас, вивів із мороку.

Смерть з життям зіткнулись, і в бою, о диво,
Вождь життя загинув, живий днесь правдиво.

Розкажи, Маріє, що в путі зустріла?
Воскреслого Христа я сяйво узріла.

Господа живого бачила, гріб пустий
І ангельських свідків, полотно і хустки.

Вже воскрес Христос мій, Господь і надія,
А місцем спіткання буде Галілея

Знаєм, що воскрес Ти, що це справжнє чудо,
Царю Переможцю пробач свому люду.

Секвенція обов’язкова  у Неділю Воскресіння Господнього. Можна її відмовляти у дні великодньої октави.

Спів перед Євангелієм
1 Кор 5, 7б-8а 

Алілуя, алілуя, алілуя

Христос, принесений у жертву, як наша Пасха.
Відбуваймо наше свято в Господі.

Алілуя, алілуя, алілуя

Євангеліє
Йн 20, 1-9

+ Слова Євангелія від святого Йоана

         Першого дня тижня Марія Магдалина прийшла до гробниці ранесенько, як ще не розвиднілось, аж бачить –  камінь відкочено від гробниці. Отож біжить вона, прибігає до Симона Петра й до іншого учня, якого Ісус любив, та й каже їм: «Забрали Господа з гробниці й не знаємо, де покладено Його!»

         Пішов Петро з отим іншим учнем, і приходять до гробниці. Бігли вони обидва разом, та той інший учень біг швидше за Петра, тим і прибув до гробниці першим; нахилившися, бачить – лежить полотнище. Однак, не ввійшов.

         Приходить тоді слідом за ним Симон Петро і, ввійшовши до гробниці, бачить, що полотнище лежить, а й хустка, яка в Нього на голові була: лежала ж вона не з полотнищем, а, згорнена збоку, на іншому місці. Тоді ввійшов і той інший учень, який першим був прийшов до гробниці, – і побачив, і увірував. Вони бо ще не знали Писання, за яким мав Він з мертвих воскреснути.

         Слово Господнє

або:
Мк 16, 1-8

+ Слова Євангелія від святого Марка

    Якже минула субота, Марія Магдалина, Марія, мати Якова, та Саломія купили пахощів, щоб піти та намастити Його. Рано-вранці, першого дня тижня, прийшли вони до гробу, як сходило сонце, та й говорили між собою: «Хто нам відкотить камінь від входу до гробу?» Але поглянувши, побачили, що камінь був відвалений, – був бо дуже великий.
    Увійшовши до гробу, побачили юнака, що сидів праворуч, одягнений у білу одежу, – і вжахнулись. А він до них промовив: «Не жахайтеся! Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп’ятого. Він воскрес, Його нема тут. Ось місце, де Його були поклали. Але йдіть, скажіть Його учням та Петрові, що випередить вас у Галилеї: там Його побачите, як Він сказав вам». І вони, вийшовши, втекли від гробу, бо жах і трепет огорнув їх, і нікому нічого не сказали, бо боялися.

   Слово Господнє

Під час вечірньої Меси можна прочитати Євангеліє Лк 24, 13-35 з середи Великодньої октави:
Лк 24, 13-35

+ Слова Євангелія від святого Луки 

Першого дня тижня двоє учнів Ісуса ішли в село, на ім’я Емаус, стадій сто шістдесят від Єрусалиму, і розмовляли між собою про те, що сталось. А як вони розмовляли та сперечалися між собою, сам Ісус, наблизившись, ішов разом з ними, але очі їм заступило, щоб Його не пізнали. 
 
Він їх спитався: «Що це за розмова, що ви, ідучи, ведете між собою?» Ті зупинились, повні смутку. Озвався тоді один з них, на ім’я Клеопа, і Йому каже: «Ти ж бо один, що мешкаєш у Єрусалимі, а не знаєш, що цими днями в ньому сталося?» 
 
І Він спитав їх: «Що таке?» 
 
Вони ж Йому сказали: «Те, що сталося з Ісусом Назарянином, мужем, що був пророком, могутнім – ділом та словом перед Богом і всім народом, – та як наші первосвященики й князі видали Його на засуд смертний і Його розіп’яли. А ми сподівались, що це Він Той, Хто має визволити Ізраїля. До того ж усього ось третій день сьогодні, як це сталось! Деякі з наших жінок, щоправда, нас здивували: вони пішли були ранесенько до гробниці, та, не знайшовши Його тіла, повернулись і нам оповіли, що вони бачили ангелів, які їм з’явились і сказали, що Він живий. Деякі ж з наших пішли до гробниці й знайшли так, як жінки сказали; Його ж вони не бачили».
 
А Він промовив до них: «О безумні й повільні серцем у вірі супроти всього, що були пророки оповіли! Хіба не треба було  Христові так страждати й увійти в свою славу?» І, почавши від Мойсея та від усіх пророків, Він вияснював їм те, що в усім Писанні стосувалося до Нього.
 
Коли вони наблизились до села, куди йшли, Ісус удав, що хоче простувати далі. Вони ж наполягали, кажучи: «Зостанься з нами, бо вже надвечір, і день уже похилився». І Він увійшов, щоб зостатись. І от, як Він був за столом з ними, взяв хліб, поблагословив, і, розламавши його, дав їм. Тоді відкрились в них очі, і вони Його пізнали. А Він зник від них. І казали вони один до одного: «Чи не палало наше серце в нас у грудях, коли Він промовляв до нас у дорозі та вияснював нам Писання?»
 
І вони рушили негайно й повернулися в Єрусалим, і там знайшли зібраних одинадцятьох і тих,  що були з ними, які їм сказали: «Христос справді воскрес і з’явився Симонові».  І вони розповіли те, що сталося в дорозі і як вони Його пізнали при ламанні хліба.
 
Переглядів 2 492
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 грудня 2013., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Приношу вам Царя миру, щоб Він вам дав Свій мир. Ви, дітоньки, моліться, моліться, моліться. Плід молитви буде видно на обличчях людей, які вирішили вибрати Бога і Його Царство. Я з Моїм Сином Ісусом усіх вас благословляю благословенням миру. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 299 588
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

А Ви були в Меджугор'є?


Березень 2024 (37)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)
Жовтень 2023 (23)