Меджугор'є - місце молитви, миру»Роздуми над посланнями»О.Славко Барбаріч OFM»“Постіть серцем” «Paenitemini» – Папа Павло VI. (Славко Барбаріч, OFM)

“Постіть серцем” «Paenitemini» – Папа Павло VI. (Славко Барбаріч, OFM)

  • 02 червня 2018, 22:34
“Постіть серцем” «Paenitemini» – Папа Павло VI. (Славко Барбаріч, OFM)Слід згадати, звичайно, й апостольську конституцію про піст та покаяння, видану Папою Павлом VІ. На самому початку він каже про те, що спонукало його на створення цього документа: виникла необхідність розтлумачити, що таке покаяння, тим, хто відкритий на віру. Ці пояснення стосуються суті й значення Божої заповіді про покаяння. Так, Церква несе в собі й людське, і божественне, видиме й невидиме, тимчасове і постійне. Сам Ісус пов’язував голошення Євангелія з покаянням. Свою проповідь Він почав саме із заклику до покаяння, навернення й віри в Євангелію – радісну вістку. Іван Христитель готувався до своєї місії також у строгому покаянні, пості й утриманні (див. Мк. 1,1 й далі).

Сам прихід Ісуса святий Павло сприймає як упокорення, відмову Його від божественного, від рівності з Богом, через що Він стає слугою, подібним до людей (див. Флп. 2,6). Християнин покликаний до співучасті в місії Христа, а, значить, його обов’язок – прийняти на себе все, що здійснював сам Ісус: піст, утримання й усе, чому Він навчав. У такому ключі потрібно сприймати й Христові страждання та смерть на хресті.

Оскільки Церква, будучи святою, без плями й гріха, складається з людей грішних, вона постійно закликає до навернення, покаяння й посту. Одним із насущних завдань Церкви-наставниці є проголошення покаяння й просвіта вірних щодо того, як ставати вільним від прив’язаності до матеріального, аби не затриматися на своєму життєвому шляху до небесної батьківщини й не закритися від Божого впливу та співпрацювати з Ним.

Покаяння необхідне людині для внутрішнього очищення й прощення гріхів (див. Діян. 2,38) і документ підкреслює, що саме в цьому – умова внутрішнього життя з Богом. Далі в тексті наводяться переважно різні біблійні епізоди, коли віруючі каялися й постили. Хоча те, що відбувається в людини всередині під час покаяння й посту, залишається головним мірилом того, що відбувається з нею зовні, документ говорить про зовнішні форми покаяння, які можуть видозмінюватися в залежності від конкретних обставин часу й місця, де живуть люди. Церква визначає загальні принципи різноманітних покаянних вправ, єпископи, своєю чергою, відповідають за форми практик покаяння в єпархіях, а настоятелі парафій – на парафіях. Поважаючи загальноцерковні правила й настанови, при визначення форм покаяння слід враховувати особливості тих місцевостей, де живуть віруючі.

Якщо порівнювати те, що сказано в документі про внутрішні процеси й зміст покаяння та посту, із зовнішніми приписами щодо покаяння і його форм, треба відзначити, що велику увагу відведено все ж зовнішньому аспектові покаяння й посту. Це неважко зрозуміти, враховуючи, що зовнішній аспект легше піддається спостереженню, вимірюванню й оцінці та залежить від вільного рішення віруючого, натомість як те, що відбувається з людиною всередині, виходить за межі її волі, оскільки є плодом благодаті й людської співпраці.

Далі йде мова про те, що перше базове моральне вправляння в покаянні – це усвідомлене виконання тих обов’язків, які віруючий має у своєму житті та які потребують терпіння та щоденної вірності до кінця. Ті з вірних, кого вразило нещастя хвороби, бідності чи переслідування, покликані поєднати свій біль із Христовим – і в цьому полягає їхнє моральне вправляння в покаянні.

«Обов’язок умертвіння тіла повинні досконало виконувати найперше священики, по-особливому відзначені знаками Христовими, а відтак ті, хто дав євангельські обіти, аби через це більш повно слідувати за Христом, Який «применшив себе самого», щоб тим самим легше й із більшим умінням досягти любові!»

 

Крім того, попри наведені вище загальні заклики до покаяння, документ пропонує вірним прийняти й вправи щодо умертвіння тіла.

 

Хоча в тому, що стосується форм посту й покаяння, їм надається значна свобода, Папа бажає, щоб поряд із варіативністю в окремих ситуаціях зберігалося також щось, що зв’язувало  б усіх вірних Католицької Церкви. Тому заключна частина конституції містить загальні правила для всіх віруючих.

Найперше в ній сказано, що за приписом Божого закону всі вірні повинні чинити покаяння. Що стосується церковних настанов, залишаються й зберігають свій покаянний зміст Великий піст – період підготовки до Пасхи – та всі п’ятниці року. У ці дні необхідно утримуватися. Попільна Середа та Велика П’ятниця залишаються днями строгого утримання й посту. Під утриманням мається на увазі відмова в ці дні від м’яса, що є обов’язково для всіх віруючих віком від чотирнадцяти років, а піст означає, що один раз на день можна їсти досита й два рази менш, ніж досита, з урахуванням місцевих звичаїв, і він теж обов’язковий для всіх віруючих віком від двадцяти одного року до шістдесяти років.

Єпископам, а також настоятелям парафій надаються повноваження вносити в ці правила корективи відповідно до місцевих потреб.

Якщо співставити все згадане в цій апостольській конституції з практикою, яку ми віднаходимо в Старому й Новому Заповітах, а потім із традицією Церкви й закритих чернечих спільнот, неважно помітити, що піст і покаяння були доведені до межі, після якої легко могли бути втраченими, що згодом  фактично й сталося.                 

Взято з газети Світло Марії

Переглядів 2 393
Додати коментар

Послання Богородиці, 15 травня 1986р., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Сьогодні закликаю вас дати Мені своє серце, щоб Я могла його змінювати, щоб воно було подібним до Мого Серця. Запитуєте, дорогі діти, чому не можете відповісти на те, чого від вас прошу? Не можете тому, що ви не дали Мені свого серця, щоб Я його змінювала. Говорите, але не робите. Закликаю вас робити все, що Я вам говорю. Так буду з вами. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 628
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (34)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)