Меджугор'є - місце молитви, миру»Свідчення»О. МАРІНКО ШАКОТА ПРО МОНС. ХОЗЕРА: ВІДІЙШОВ У ВІЧНІСТЬ ДРУГ МЕДЖУҐОР’Є

О. МАРІНКО ШАКОТА ПРО МОНС. ХОЗЕРА: ВІДІЙШОВ У ВІЧНІСТЬ ДРУГ МЕДЖУҐОР’Є

  • 03 вересня 2021, 14:30
Нас покинув архієпископ Хенрік Хозер, апостольський візитатор у парафії Меджуґор’є. Ми втратили єпископа, який був нам справжнім батьком. Утратили дорогу людину, яка любила людей і яку любили люди. Його батьківську турботу й доброту могли щодня відчувати й ми – брати францисканці, що жили разом із ним, і паломники, які з ним зустрічалися. На перший погляд, він міг комусь здатися суворим, але насправді він був дуже доброю людиною.
Меджуґор’є втратило друга. Архієпископ Хозер полюбив Меджуґор’є від самого початку, коли в 2017 році приїхав сюди як Папський легат, особистий посланець Папи Франциска. Його слова «ми, меджуґорці», які він виголосив під час Меси на свято св. Якова в Ґаю, говорять про те, що він ідентифікував себе з цією парафією.
Він уважно аналізував пасторську діяльність у Меджуґор’ї та з великим зацікавленням досліджував феномен цього місця. На відміну від тих, хто шукав і підкреслював тільки його негативні прояви, архієпископ Хозер, будучи другом істини, умів помічати позитивні речі: повні сповідальні, христоцентричність меджуґорської духовності, велику кількість паломників, які шукають Бога, турботу й опіку, якою ми, францисканці, покріпляємо паломників у їхніх духовних потребах, а також працю парафіян щодо розміщення паломників у своїх будинках. І таким чином він робив великий внесок у формування позитивного іміджу та схвального сприйняття Меджуґор’я журналістами чи будь-ким іншим, хто намагався його оцінювати.
Архієпископ Хозер не обмежувався одним лише добрим словом щодо меджуґорської духовності – він нею жив: три рази на тиждень був на адорації, щоп’ятниці – брав участь у молитві перед Хрестом, щосереди й щоп’ятниці постив. Він дуже любив Богородицю та шукав Її заступництва.
Ми часто зустрічалися в його кабінеті, і він висловлював свою позицію щодо певних питань, але завжди вмів почути й іншу думку. Його великим бажанням було, щоб у Меджуґор’ї з’явилася каплиця постійної адорації та інші об’єкти, які служили б для пастирських цілей. Він навіть запросив архітекторів із Ватикану, із Польщі, – щоб вони сформулювали свої пропозиції. На жаль, пандемія коронавірусу порушила плани.
Особисто досвідчивши в 2018 році красу Младіфесту та після того, як в 2019 році Папа Франциск дозволив організовані паломництва в Меджуґор’є, він запросив на Младіфест кардиналів і єпископів, щоб і вони досвідчили духовність Меджуґор’я, а молодь отримала можливість – через присутність пастирів – досвідчити повноту Церкви.
Уперше приїхавши до Меджуґор’я в 2017 році як Папський легат, він відразу ж виявив бажання піти на Гору явлінь і зміг на неї піднятися, не дивлячись на нездужання через перенесену малярію. Хоча візіонери не підпадали під його компетенцію, але він учинив по-людськи й поговорив із ними. Він хотів познайомитися з ними й почути їх голос та досвід. Для візіонерів це означало дуже багато. Так він своїм прикладом показав, як потрібно було в минулому і як треба в майбутньому ставитися до них.
Він дуже любив нашу меджуґорську францисканську спільноту, із радістю проводив час у нашій компанії, відзначав властиві нам спокій і радість. У нього було почуття гумору. Завдяки його простоті та скромності з ним було легко спілкуватися.
У висновку можу сказати тільки одне: спасибі Папі Франциску, що послав до нас в Медужґор’є архієпископа Хенріка Хозера – спочатку як особистого посланця, а відтак як апостольського візитатора!
Дякую архієпископові Хенріку Хозеру за все, що він зробив для Меджуґор’я! А зробив він дуже багато, і його внесок безцінний!


Переглядів 1 891
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 грудня 2015., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! І сьогодні приношу вам Свого Сина Ісуса й зі Своїх рук даю вам Його мир та прагнення за Небом. Молюся з вами за мир і закликаю вас бути миром. Усіх вас благословляю Своїм Материнським благословенням миру. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 299 186
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

А Ви були в Меджугор'є?


Березень 2024 (26)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)
Жовтень 2023 (23)