Сповідник (Славко Барбарич, OFM)

  • 02 жовтня 2020, 14:39

 

Сповідник (Славко Барбарич, OFM)"Так що віднині по-людському ми не знаємо нікого. Коли ж і уявляли собі Христа по-людському, то його вже тепер так собі не уявляємо. Тому, коли хтось у Христі, той — нове створіння. Старе минуло, настало нове. Усе ж від Бога, який примирив нас із собою через Христа і дав нам службу примирення. Бо то Бог у Христі примирив собі світ, не враховуючи людям їхніх переступів, поклавши в нас слово примирення. Ми ж посли замість Христа, немовби сам Бог напоумлював через нас. Ми вас благаємо замість Христа: Примиріться з Богом! Того, хто не знав гріха, він за нас зробив гріхом, щоб ми стали Божою праведністю в ньому". (2 Кор. 5:16-21)

Людські чинники готують простір для божественної дії, тому особливо важливо підкреслити роль священника в сповіді. Це найпростіше показати на прикладі ролі лікаря в процесі лікування хворого. Лікар повинен добре знати хвороби й причини захворювань, а ще краще розбиратися в ліках та процесі лікування. Так і зі священником. Він повинен бути людиною глибокої віри, любові й надії, а також мати глибокий досвід духовного життя та пізнання законів духовного зростання. Священник повинен уміти слухати й розуміти, що насправді відбувається в душі каянника. Завдяки цьому сповідник може зробити все необхідне, щоб людське було готове до прийняття божественного.

У розмові священник направляє людину до доброго, указуючи на те, що небезпечно для її душі. Він садить нове насіння божественного Слова в землю душі каянника. Тому священників часто називають лікарями душ, тими, хто піклується про душу. Священник готує душу та в Ім’я Господа прощає гріхи, зціляє рани серця.

Не зважаючи на всі пізнання людської душі й серця, священник – наскільки це можливо – має пізнавати конкретного каянника. Тобто потрібно, щоб людина представилася, розповіла, хто вона й чим займається в житті, до яких матеріально-соціально-морально-етичних кіл належить. Важливо також коротко розповісти історію свого духовного життя. Це необхідно для того, щоб священник зміг дати конкретну пораду й повчання, як уникати помилок та на що – в позитивному сенсі – варто звернути свою увагу. Тому добре, коли людина шукає по можливості постійного сповідника, до якого завжди приходить на сповідь, проте, сповідаючись час від часу і в інших. Це сприяє розвитку інтенсивного духовного життя. Людина, яка не живе глибоким духовним життям, воліє міняти сповідників, щоб поставати в зручному для сповідника світлі. Можливо, вона боїться почути питання, чому нічого не змінилося за час останньої сповіді.

Сповідь – це дружня зустріч людини, яка шукає благодаті примирення, бажаючи через відпущення гріхів пережити духовне зцілення, з людиною-священником, який в ім’я Господа слухає й каже: «Не бійся! Твої гріхи прощені. Іди з миром і більше не гріши! » Сповідник і каянник тим самим під час сповіді прославляють Боже Милосердя, Божу любов та прощення. Саме тому сповідь є святом і радісною зустріччю.

Переглядів 2 118
Додати коментар

Послання Богородиці, 3 липня 1986р., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Сьогодні всіх вас закликаю до молитви. Без молитви, дорогі діти, не можете відчути ані Бога, ані Мене, ані благодаті, яку даю вам. Тому закликаю вас, аби ви розпочинали й завершували день молитвою. Дорогі діти, хочу вести вас день за днем дедалі більше в молитві, але не можете зростати, бо не хочете. Закликаю вас, дорогі діти, щоб молитва була для вас на першому місці. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 628
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (34)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)