Меджугор'є - місце молитви, миру»Роздуми над посланнями»О.Славко Барбаріч OFM»“Постіть серцем”: Піст і молитва (Славко Барбаріч, OFM)

“Постіть серцем”: Піст і молитва (Славко Барбаріч, OFM)

  • 05 січня 2018, 16:56
“Постіть серцем”: Піст і молитва (Славко Барбаріч, OFM)У юдаїзмі й християнстві піст, молитву й діла милосердя нерідко згадують разом. Однак, будучи нарівні з постом і ділами милосердя, молитва не являє собою чогось автономного в стосунку до них, а радше те, що їх зв’язує зсередини. Найбільш повно молитву можна зрозуміти якраз у її взаємозв’язку з постом. Навіть якщо коротко розглянути, як сприймають і визначають молитву, ми побачимо, що найбільшу увагу звертають при цьому - і це нормально - на стан серця й душі, тіло ж - як фактор у молитві або можливе її вираження - враховують менше.

Відповідь на питання, що таке молитва, можна знайти в Катехизмі Католицької Церкви, частково у визначеннях св. Терези від Дитятка Ісуса: «Для мене молитва - це порив серця, це простий погляд, звернений до неба, це крик вдячності і любові - як у випробуванні, так і в радості»; і св. Івана Дамаскина: «Молитва є восходженням душі до Бога або прохання до Бога про відповідні блага».

Таким чином, бесіда з Богом трактується переважно як духовний акт. Однак існують підходи й досвід, коли в молитві бере участь також і тіло, а не тільки думка, слово або духовні дії. Тіло й рухи, які супроводжують слово, співдіють молитві, вона досягає повноти свого вираження й легше охоплює всю людину.

Єдність тіла й душі проявляється саме в молитві й у пості. Тілесний піст доповнює молитву. Той, хто постить, краще молиться, а той, хто молиться, легше постить. Тим самим молитва не обмежується лише молитвослів’ям, а й охоплює всю людську істоту. Завдяки тілесному постові людина визнає перед Богом і людьми, що не здатна існувати сама й потребує допомоги. І, постячи, людина легше переживає цю свою неміч, тому що в тілесному пості душа більш відкрита Богові. Без посту наше молитовне слово молитви не має правдивої основи. У Старому Завіті віруючі постили й молилися як поодинці, так і групами в найрізноманітніших життєвих ситуаціях та завжди отримували допомогу (див. Ез. 8:21-23; 2 Цар. 20:12). Ісус надавав посту й молитві особливе значення, надто в боротьбі з темними духами (див. Мр. 9:29). Така ж практика існує й у церковній традиції - і найбільш помітно це в правилах всіх чернечих орденів та спільнот. Св. Бернард так пише про співвідношення посту й молитви:

«Скажу вам дещо, що ви легко зрозумієте й що, якщо не помиляюся, ви нерідко відчували: піст надає стійкості молитві й робить її палкішою… У молитві набувають сили для посту, а в пості - благодать молитви. Піст укріплює молитву, а молитва укріплює піст та приносить його Господеві».

Це досить зрозуміло, якщо прийняти до уваги, що з допомогою посту люди стають більш глубокими, відкритими Богові й духовній реальності. І з тієї ж причини піст пов’язаний із Євхаристією: обмежуючи себе й живучи деякий час на хлібі, людина готується до зустрічі з хлібом Божественним. У цьому зв’язку з Євхаристією, найвищою зустріччю з Богом, особливо явно проявляється, наскільки позитивне значення має піст і наскільки сприяє виконанню основної мети молитви - зустрічі всієї людської істоти з Богом, Спасителем.

Ганді, сьогодні багатьом відомий, як людина, яка вміла постити і молитися. Він говорив: «Моя релігія вчить, що в будь-якій біді, яку не можеш змінити, потрібно молитися і постити!» Хоча не секрет, що Ганді постив і молився з політичними намірами, він глибоко вірив, що тільки Бог через піст і молитву може змінити людські серця і думки; що за допомогою посту і молитви очищається і звільняється від провин людське нутро; і що піст - це одночасно і прояв солідарності з людьми, які страждають.

Зі сказаного можна зробити висновок, що піст і молитва за своєю суттю нероздільні, як нероздільна і людина - єдине ціле, що складається з духу, душі і тіла.

Взято з газети Світло Марії

Переглядів 3 664
Додати коментар

Послання Богородиці з Меджугор'я Якову Чоло, 25 грудня 2006

Під час з’яви 12 вересня 1998 року. Мати Божа сказала Якову Чоло, що колись 25 грудня, на Різдво, він матиме видіння. Воно було цього року. Богородиця прийшла до нього з Ісусом на руках. Візія почалася о 15.23 год. і тривала 6 хвилин. Богородиця передала таке послання:

Сьогодні великий день радості й миру. Радійте разом зі Мною. Мої любі діти, нині Я особливо закликаю вас до дотримання святості у своїх родинах. Я бажаю, Мої любі діти, щоб кожна з ваших родин освятилася і щоб радість і мир Божий, який вам посилає Господь і нині, запанували у них. Мої любі діти, відкрийте свої серця цього благословенного дня, оберіть Бога і нехай Він займе чільне місце у вашій родині. Я є ваша Мати, люблю вас і благословляю Своїм Материнським благословенням.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 652
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (35)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)