Меджугор'є - місце молитви, миру»Літургійні читання»РКЦ»Літургійні читання на VI звичайну неділю, рік А (РКЦ)

Літургійні читання на VI звичайну неділю, рік А (РКЦ)

  • 12 лютого 2023, 10:22

Римо-католицький календар

VI звичайна неділя, рік А

Перше читання
Сир 15, 15-20

Читання з Книги Сираха

Якщо бажаєш зберігати заповіді Божі,то вони тебе стерегтимуть,якщо покладаєш на Нього надію — то й ти житимеш.Перед тобою Бог поставив вогонь і воду: куди лиш захочеш, туди й простягнеш твою руку. Ось перед людиною — життя і смерть, добро і зло: що забажає, те їй і дасться. Бо велика мудрість Господня: Він сильний владою і всевидющий. Його очі на тих, які Його страхаються, і сам Він знає кожне діло людське. Нікому не велів Він бути нечестивим, нікому не давав Він дозволу грішити.

Слово Боже

Псалом респонсорійний
Пс 119 (118), 1-2. 4-5. 17-18. 33-34 (П.: пор. 1б).

Блаженні вірні Божому закону
або: Блаженні ті, які ходять у Господнім законі.

Блаженні ті, хто непорочні в дорозі, *
котрі ходять у Господнім законі.
Блаженні ті, які Його свідчення зберігають *
і шукають Його всім серцем.

Ти заповів триматися пильно *
Твоїх заповідей, Боже.
О, якби були спрямовані мої дороги *
на те, щоби стерегти Твої постанови.

Вчини добро слузі своєму і я буду жити *
та пильнувати Твого слова.
Відкрий мої очі, *
аби я побачив Твої дивовижні речі з Твого закону.

Навчи мене дороги Твоїх настанов, Боже, — *
я її до кінця берегтиму.
Пошли мені розум, і Твій закон виконувати буду, — *
я зберігатиму його всім своїм серцем.

Друге читання
1 Кор 2, 6-10

Читання з Першого Послання святого апостола Павла до корінтян

Брати! Ми говоримо про мудрість між до­сконалими, а не про мудрість цього ві­ку чи правителів цього віку, які минають.
Але ми говоримо про Божу премудрість в таємниці, пре­мудрість заховану, яку призначив Бог перед віками для нашої слави; її ніхто з правителів цього віку не пізнав, бо коли б пізнали, то не розі­п’яли би Господа слави. Але, як написано: «Чого око не ба­чило й вухо не чуло, і що на серце лю­дині не приходило — те при­го­тував Бог тим, які люблять Його!»
Нам же Бог відкрив — через Духа, бо Дух досліджує все, на­віть глибини Божі.

Слово Боже

Спів перед Євангелієм
Пор. Мт 11, 25

Алілуя, алілуя, алілуя

Благословенний Ти, Отче, Господи землі і неба,
бо відкрив таємниці Царства немовлятам.

Алілуя, алілуя, алілуя

Євангеліє
Мт 5, 17-37

 Читання святого Євангелія від Матея

Того часу Ісус сказав своїм учням: «Не думайте, що Я прийшов відмінити Закон або Пророків. Я не прийшов відмінити, але сповнити. Адже воістину кажу вам: доки не промине небо й земля, жодна йота, жод­на риска із Закону не промине, — аж все збудеться.
Якщо хтось скасує одну з цих найменших заповідей і так на­вчить людей, — він найменшим на­зветься в Царстві Небесному, а хто виконає і навчить, той великим на­зветься в Царстві Небесному.
Тож кажу вам, що коли ваша пра­ведність не перевищить пра­ведності книжників і фарисеїв, то не ввійдете до Царства Небесного.
Ви чули, що було сказано пра­давнім: “Не вбиватимеш, а коли хто вб’є, той підлягає суду”.
А Я кажу вам, що кожний, хто гнівається на брата свого, підпадає під суд. Якщо хто скаже на свого брата: “нікчемо” — той підлягає верховному суду. А хто скаже: “дурню” — той під­падає під вогняну геєну.
Отже, якщо принесеш свій дар до жертовника і там при­га­даєш, що твій брат має щось проти тебе, залиши там свій дар перед жер­товником, піди спершу помирися зі своїм братом, а тоді вже приходь і принось свій дар.
Шукай згоди зі своїм про­тивником швидко, доки ти з ним на до­розі, щоби противник не видав тебе судді, а суддя тебе не видав слузі й не кинули тебе до в’язниці. Воістину кажу тобі: не вийдеш звід­ти, доки не віддаси останнього кодранта.
Ви чули, що було сказано: “Не чинитимеш перелюбу”. А Я кажу вам, що кожний, хто дивиться на жінку, щоби пожадати її, той уже вчинив перелюб з нею у своєму серці.
Якщо ж твоє праве око веде тебе до падіння, — вирви його і кинь геть від себе, бо краще для тебе, щоби пропав один із твоїх чле­нів, аніж щоб усе твоє тіло було вки­ну­те до ге­єни. І якщо твоя права рука веде тебе до падіння — відрубай її і кинь геть від себе, бо краще для тебе, щоби заги­нув один із твоїх членів, аніж щоб усе твоє тіло відійшло до геєни.
Сказано було: “Хто відпустить жінку свою , нехай дасть їй розвідного листа”. А Я кажу вам, що кожний, хто відпускає жінку свою , — за винятком випадку розпусти, — той штовхає її на перелюб; і хто одру­жується з розлученою, той чи­нить перелюб.
Знову, ви чули, що сказано було стародавнім: “Не будеш клястися неправдиво і будеш  виконувати перед Госпо­дом клятви свої”. А Я кажу вам зовсім не клясти­ся: ні небом, бо воно є Божим престолом, ні землею, бо вона є під­ніж­жям для Його ніг, ні Єрусалимом, бо це місто великого Царя; ні своєю головою не клянися, бо не можеш жодної волосини зро­бити ані білою, ані чорною.
 Тож нехай буде ваше слово: “Так — так”, “Ні — ні”
, а що більше цього, — те від лукавого».

Слово Господнє

Або коротше:
Мт 5, 20-22а. 27-28. 33-34а. 37

† Читання святого Євангелія від Матея

Того часу Ісус сказав своїм учням: «Кажу вам, що коли ваша праведність не перевищить праведності книжників і фарисеїв, то не ввійдете до Царства Небесного.
Ви чули, що було сказано прадавнім: “Не вбиватимеш, а коли хто вб’є, той підлягає суду”. А Я кажу вам, що кожний, хто гнівається на брата свого, підпадає під суд.
Ви чули, що було сказано: “Не чинитимеш перелюбу”. А Я кажу вам, що кожний, хто дивиться на жінку, щоби пожадати її, той уже вчинив перелюб з нею у своєму серці.
Знову, ви чули, що сказано було стародавнім: “Не будеш клястися неправдиво і будеш виконувати перед Господом клятви свої”. А Я кажу вам зовсім не клястися: ні небом, бо воно є Божим престолом, ні землею, бо вона є підніжжям для Його ніг, ні Єрусалимом, бо це місто великого Царя; ні своєю головою не клянися, бо не можеш жодної волосини зробити ані білою, ані чорною.
Тож нехай буде ваше слово: “Так — так”, “Ні — ні”, а що більше цього, — те від лукавого».

Слово Господнє

Переглядів 542
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 лютого 2017., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Сьогодні вас закликаю, щоб ви глибоко жили вашою віроюй просили Всевишнього, аби її укріпив так, щоб вітри й бурі не могли її зламати. Нехай корінням вашої віри будуть молитва й надія на вічне життя. І вже зараз, дітоньки, працюйте над собою в цьому благодатному часі, у якому Бог дає благодать, щоб через відречення та заклик до навернення ви стали людьми ясної й витривалої віри та надії. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 301 286
11:25, 14-07-2014

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

А Ви були в Меджугор'є?


Травень 2024 (44)
Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)