Меджугор'є - місце молитви, миру»Літургійні читання»РКЦ»Літургійні читання на понеділок ХХVІІ звичайного тижня, рік І (РКЦ)

Літургійні читання на понеділок ХХVІІ звичайного тижня, рік І (РКЦ)

  • 07 жовтня 2019, 10:14

 

Римо-католицький календар

Понеділок ХХVІІ звичайного тижня, рік І

Перше читання
Йон 1, 1 – 2, 1. 11

Початок книги пророка Йони

Слово Господнє надійшло до Йони, сина Амітая: «Встань, іди в Ніневію, оте велике місто, і проповідуй проти нього, бо злоба їхня піднялася до Мене». Та Йона встав, щоб утікати в Таршіш, далеко від обличчя Господа. Прийшов він до Яффи, знайшов корабель, що плив у Таршіш, заплатив за переправу й вступив до нього, щоб відплисти з ними у Таршіш, далеко від обличчя Господа. Але Господь кинув на море великий вітер, і на морі знялася страшна хуртовина, тож корабель ось-ось мав уже розбитись. Злякались моряки і закричали кожен до свого бога, а щоб облегшити корабель, викинули вантаж, що був на ньому, в море. Йона ж зійшов у саму середину судна, ліг і заснув глибоко. І підійшов до нього головний над моряками та й каже: «Як тобі спати? Вставай, візви до твого Бога, може Він зглянеться над нами і ми не загинемо». І говорили один до одного: «Ось киньмо лишень жереб, щоб довідатись, через кого сталось нам це лихо». Кинули вони жереб і жереб упав на Йону. І кажуть вони до нього: «Скажи нам, будь ласка, через кого сталось нам це лихо? Яке твоє зайняття? Звідки ти йдеш, який твій край, з якого ти народу?» Він відповів їм: «Я – єврей і почитаю Господа небес, який сотворив море й землю». Злякались люди вельми й сказали до нього: «Що це ти зробив?» – довідались бо, що він утікав далеко від обличчя Господа, бо він їм признався. Далі його спитали: «Що нам з тобою чинити, щоб море, яке на нас розлютилось, утихло?» Море бо дедалі більше піднімалось і бушувало. Він відповів їм: «Візьміть і киньте мене в море, й море перестане проти вас бушувати, бо я знаю, що то через мене прийшла на вас оця велика хуртовина». І заходились люди веслувати до берега, та не могли, бо море дедалі більше піднімалось і проти них бушувало. Тоді вони візвали до Господа й сказали: «О Господи, не дай, благаємо Тебе, щоб ми загинули за життя цього чоловіка, й не допусти, щоб на нас упала кров невинна, бо Ти, о Господи, вчинив, як Тобі було завгодно». Взяли вони Йону та й кинули в море, і море перестало бушувати. Люди вельми налякались Господа й принесли Господу жертву та обреклись обітом. Господь наготував велику рибу, щоб вона проглинула Йону. І пробув Йона в нутрі риби три дні й три ночі. І Господь повелів рибі, й вона вивергнула Йону на сушу.

Слово Боже

Псалом респонсорійний
Йон 2, 3. 4. 5. 8 (П.: пор. 7в)

Бог мою душу витягнув із ями

 У моїй скруті до Господа візвав я, *
і Він до мене відізвався.
З нутра шеолу закричав я, *
і Ти почув мій голос. 

Ти кинув мене у безодню, у серце моря, *
і води мене оточили.
Усі Твої буруни і Твої хвилі *
пройшли наді мною.

 Тоді я мовив: *
«Відкинутий я з-перед очей у Тебе!
А все ж таки я глядітиму знову *
на святий храм Твій, Боже».

Коли моя душа в мені умлівала, *
про Господа згадав я,
і моя молитва долинула до Тебе, *
до храму до святого Твого.

Спів перед Євангелієм
Йн 13, 34

Алілуя, алілуя, алілуя.

Нову заповідь даю вам,
щоб ви любили один одного, як Я полюбив вас.

Алілуя, алілуя, алілуя.

Євангеліє
Лк 10, 25-37

† Читання святого Євангелія від Луки

Того часу один законник підвівся і сказав, випробовуючи Ісуса: «Учи­телю, що маю зробити, аби осяг­ну­ти вічне життя?» Він же відповів йому: «Що в Законі написано? Як читаєш?» Той у відповідь сказав: «Люби Гос­пода Бога свого всім серцем сво­їм, і всією душею своєю, і всією си­лою своєю, і всією думкою своєю, і ближнього свого, як самого себе». Сказав же йому: «Правильно ти відповів. Роби це – і житимеш!» А той, бажаючи виправдати себе, запитав Ісуса: «А хто є моїм ближ­­нім?» У відповідь Ісус промовив: «Один чоловік ішов з Єрусалима в Єрихон і потрапив до рук розбійників, які його пограбували й завдали йому ран, та відійшли, залишивши його ледь живим. Та випадково тією дорогою проходив один свя­щеник і, побачивши його, обминув; так само і левит, прийшовши на те місце, поглянув – і оминув. А якийсь самарянин, проходячи, підійшов до нього і, побачивши, змилосердився. Він підійшов, перев’язав його рани, поливши на них олії та вина, посадив його на худобину, привіз до постоялого двору й подбав про нього. А другого дня, вийняв два динарії, дав власникові господи та сказав: "Подбай про нього, а якщо більше витратиш, то віддам тобі, коли повертатимуся”. Кого з цих трьох ти вважаєш ближнім тому, який попався роз­бій­никам?» Він відповів: «Того, хто змило­сер­див­ся над ним!» Тож сказав йому Ісус: «Іди і ти чини так само».

Слово Господнє

Переглядів 1 394
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 липня 1989р., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Сьогодні вас закликаю до обнови серця. Відкрийтеся Богові та віддайте Йому всі свої труднощі й хрести, щоб Бог перемінив усе на радість. Дітоньки, не можете відкритися Богові, якщо не молитеся. Тому від сьогоднішнього дня вирішіть присвятити час лише для зустрічі з Богом у тиші. Так зможете з Богом свідчити про Мою присутність тут. Дітоньки, не хочу вас змушувати, але у свободі, як діти Божі, дайте Богові свій час. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 299 553
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

А Ви були в Меджугор'є?


Березень 2024 (35)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)
Жовтень 2023 (23)