Прийдуть спокуси... (о. Любо Куртович, OFM)

  • 03 серпня 2019, 08:40

 

Прийдуть спокуси... (о. Любо Куртович, OFM)Читаючи і роздумуючи над посланнями Богородиці, ми бачимо, що немає серед них жодного, де не згадувалася б молитва і не було б заклику до неї. Молитва - це шлях до Бога. Молитва - засіб і захист в спокусах і випробуваннях. Молитва - сила в боротьбі за життя. Так і Ісус закликає нас: «Чувайте й моліться, щоб не ввійшли у спокусу» (Мт 26, 41).

Те, що випробування в житті настануть, майже неминуче. Неможливо без них пройти по цій землі. Усе людське життя - боротьба. Нічого не можна придбати і зберегти, якщо не боротися з розпадом і минучістю, недовговічністю. Постійно доводиться боротися з голодом і спрагою, нерідко приймати ліки від хвороб, бути обережними, щоб не потрапити в аварію, берегтися від передчасного старіння, ворогів, небезпечних комах, спеки та холоду, невігластва і короткої пам'яті, недбалості, ненависті і злоби. Доводиться працювати над дружніми стосунками, вчитися, молитися, постити, каятись, щоб духовно бути на висоті. Доводиться намагатися кожен день йти вперед, щоб побудувати щось нове.

Якщо хочеш на землі тільки отримувати задоволення, швидко зіткнешся з розчаруванням, жалем до себе і депресією. Не буває життя без хвороб, труднощів і бід. Якщо не будеш кожен день приймати свій хрест, втратиш контакт з реальністю, швидко оступишся і не піднімешся. Велич людського життя - в усвідомленні того, що все тимчасове і матеріальне руйнується, але залишається навічно те, що ти привніс в матерію, надав їй, те, що присутнє в тобі, а це - дух.

Богородиця як Мати звертає нашу увагу на те, що випробування неминучі, і готує, і закликає до молитви, щоб, підготовлені, ми вийшли з них переможцями. Досвід життя нас вчить, що не буває серйозних задумів, які не піддалися б випробуванням. І св. Франциск також звертає увагу, що ніхто не може називатися другом Божим, якщо не пройде через горнило випробувань.

Бог безпосередньо не спокушає нас, але допускає випробування через наших духовних ворогів і одночасно обсипає благодатями, необхідними, щоб протистояти злу. Випробування - це засіб, яким можна заслужити небеса. Бог хоче, щоб ми заслужили Рай, і заслужили - як нагороду. Мужня боротьба з випробуваннями за сприяння благодаті - одне з найбільш гідних справ, які ми можемо зробити. А якщо з Божою допомогою ми долаємо випробування, то слідом за св. апостолом Павлом можемо повторити, що боролися хоробро.

Випробування також і засіб очищення. Вони нагадують, як в минулому ми легковажно оступалися, а також про те, що ми не дуже старалися. І тому це привід для нового покаяння, для сорому і смирення, які очищають нам душу. Як говорить псалмоспівець: «Добре мені, що був упокорений, щоб установ твоїх навчитись».  (Пс 118: 71)

Випробування вчать не сподіватися ні на себе, ні на власну силу. Вони відкривають нам нашу власну слабкість в тих ситуаціях, де ми спираємося тільки на себе. У випробуваннях ми сильніше відчуваємо потребу в Божій благодаті і тому старанніше молимося.

Прислухаймося до голосу Діви Марії, яка кличе нас до молитви, щоб ми могли відчути себе під всемогутнім захистом Пресвятого Серця Ісуса.


Молитва

Пресвята Діво Маріє, Ти, що йшла вперед і, зростаючи на шляху віри, пізнала тяжкі випробування, яких було сповнене Твоє життя. Але всупереч їм Ти залишилася Матір'ю віри і надії. Ти - досконалий приклад цілковитого віддання Божій волі. Навчи нас, щоб і ми вміли Твоїм серцем і вустами кожен день вимовляти: "Нехай мені станеться за Твоїм словом”. Ти сама пройшла шляхом віри, яким кличеш йти і нас. Випроси нам милість щиро і серйозно прийняти Твої заклики, щоб ми зуміли пережити близькість і силу благодаті, які бажає нам дарувати Твій Син Ісус.

Амінь

Переглядів 2 519
Додати коментар

Послання Богородиці, Цариці Миру візіонерці Мір’яні Драгічевіч-Солдо, 2 травня 2014
"Дорогі діти, я ваша мати, я з вами заради вашого блага, заради ваших потреб і заради вашого особистого пізнання. Небесний Отець дав вам свободу, щоб самі вирішили і самі пізнали. Я хочу вам допомогти. Хочу бути вам матір’ю, вчителькою істини, щоб простотою відкритого серця ви пізнали незмірну чистоту і світло, яке з неї виходить і розбиває темряву, світло, яке приносить надію. Я, діти мої, розумію ваші болі і страждання. Хто вас краще матері зрозуміє? А ви діти мої? Мала кількість тих, які мене розуміють і слідують за Мною. Велика кількість тих, які заблудилися, тих, які ще не пізнали істину в Моєму Синові. Тому, апостоли Мої, моліться і дійте. Доносіть світло і не втрачайте надію. Я з вами. В особливий спросіб Я з вашими пастирями. Материнським серцем люблю їх і захищаю, бо вони ведуть вас до раю, який обіцяв вам Мій Син. Дякую вам! "

 

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 567
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (32)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)