Меджугор'є - місце молитви, миру»Літургійні читання»РКЦ»Літургійні читання на свято Святого Сімейства, рік Б (РКЦ)

Літургійні читання на свято Святого Сімейства, рік Б (РКЦ)

  • 21 грудня 2020, 09:23

Римо-католицький календар

Святого Сімейства: Ісуса, Марії та Йосифа

Перше читання
Сир 3, 2-6. 12-14

Читання з Книги Сираха

Господь звеличив батька у дітях, і право матері на синах закріпив. Хто шанує батька, той за гріхи умилостивлює і їх уникне, і його щоденна молитва буде вислухана. Хто шанує матір свою, той немов скарби збирає. Хто шанує батька, той матиме втіху в дітях, і в день своєї молитви буде вислуханий. Хто звеличує батька – довго житиме; хто Господеві слухняний – матір свою заспокоїть. Дитино, допомагай твоєму батькові в старості і не засмучуй його за життя; і коли його розум ослабне, будь поблажливим; не зневажай його тоді, коли ти – у розквіті сил. Бо добродійство батькові не буде забуте: воно принесе прощення гріхів і дім твій відновить.

 Слово Боже

Або:

Перше читання
Бут 15, 1-6; 21, 1-3

Читання з Книги Буття

Тими днями було таке слово Господнє до Аврама у видінні: "Не бійсь, Авраме; Я тобі щит. Твоя заплата буде вельми велика”.
Аврам же відповів: "Мій Владико, Господи, що даси мені? Я ходжу бездітним, і господарем дому мого стане Елієзер з Дамаску”. Далі сказав Аврам: "Ось Ти не дав мені потомства і хтось зі слуг мого дому стане моїм спадкоємцем”.
Тож знову слово Господнє було до нього: "Не він буде твоїм спадкоємцем, а те, що вийде з твого лона, буде твоїм спадкоємцем”. І вивів Він його надвір і мовив: "Глянь же на небо і злічи зорі, коли можеш їх злічити!” І сказав до нього: "Таке буде твоє потомство”. І повірив Аврам Господу, й Він зарахував йому те за праведність.
Господь навідав Сарру, як і сказав, і вчинив їй так, як сказав. Сарра зачала і вродила Авраамові сина, в його старості, у той час, який наперед Господь  йому сказав. І назвав Авраам свого сина, що народився йому, що породила йому Сарра, ім’ям Ісаак. 

Слово Боже

Псалом респонсорійний
Пс 128 (127), 1-2, 3, 4-5 (П.: пор.4)

Благословенний, хто боїться Бога
або: Благословенні всі, хто боїться Бога, хто ходить Його шляхами. 

Блаженний кожний, хто Господа боїться, *
хто Його дорогами ходить.
Ти плоди своїх рук споживати будеш. *
Щасливий ти – і буде тобі добре.

Твоя дружина – як родюча лоза виноградна *
при стінах твого дому.
Твої сини – наче нові оливкові галузки *
навколо твого столу:

Ось такою благословенною буде людина, +
яка Господа боїться. *
Нехай поблагословить тебе Господь із Сіону,
щоби в усі дні життя свого*
ти бачив блага Єрусалима. 

Або:

Псалом респонсорійний
Пс 105, 1-2. 3-3. 5-6. 8-9 (П.: пор. 8а)

Бог про завіт свій завжди пам’ятає
або: Сам Господь, наш Бог, згадав про одвічний свій союз

Прославляйте Господа, Його Ім’я закликайте, *
між народами про діла Його сповіщайте.
Йому співайте, Йому грайте *
роздумуйте про всі Його діла дивовижні.

Його святим Ім’ям хваліться; *
нехай веселиться серце тих, хто Господа шукає.
Шукайте Господа і Його сили, *
постійно шукайте Його обличчя.

Пам’ятайте про Його діла дивовижні, які вчинив Він, *
вироки уст Його і Його чуда.
Нащадки Авраама – Його слуги, *
Сини Якова – Його обранці.

Він навіки заховав у пам’яті завіт свій,*
слово, яке заповів для тисячі родів:
завіт, який уклав з Авраамом, *
свою присягу Ісааку.

Друге читання
Кол 3, 12-21

Читання з Послання святого апостола Павла до колосян

Брати! Зодягніться, як обрані Богом, святі й улюблені, у щире серце милосердне, доброту, покірність, лагідність, довготерпіння, терплячи і прощаючи одне одному, коли хто проти кого має якусь скаргу. Як Господь простив вам, так само й ви робіть.
А понад усе – любов; вона – узи досконалості. Нехай панує у ваших серцях мир Христа, до якого ви і були покликані в одному тілі, й будьте вдячні. Слово Христове нехай перебуває у вас щедро, в усякій мудрості. Навчайте і напоумляйте одні одних псалмами, гімнами, духовними піснями, з вдячністю співаючи Богові у своїх серцях. І все, що тільки робите, – словом або ділом, – усе робіть в Ім’я Господа Ісуса, дякуючи через Нього Богові Отцеві.
Дружини, слухайтеся своїх чоловіків, як личить у Господі. Чоловіки, любіть дружин і не будьте суворі до них. Діти, слухайтеся батьків у всьому, бо це до вподоби Господу. Батьки, не дратуйте ваших дітей, щоб не занепадали духом.

Слово Боже

Або:

Друге читання
Євр 11, 8. 11-12. 17-19

Читання з  Послання до Євреїв

Брати! Вірою Авраам, коли був покликаний іти на місце, яке мав одержати в спадок, – послухався і пішов, не знаючи, куди йде. Вірою ж і сама Сарра, будучи неплідною,  дістала силу зачати, незважаючи на  похилий вік, оскільки вважала вірним Того, хто  обіцяв. І тому  від одного – і до того ж майже померлого – народилося так багато, наче зірок на небі, наче незліченого  піску край моря.
Вірою Авраам, будучи випробуваний, склав Ісаака, і свого  єдинородного приносив у жертву той, хто отримав обітниці; той, кому  було сказано: «В Ісаакові назветься твоє потомство». Оскільки він зрозумів, що Бог має силу воскресити з мертвих, тому  й одержав його назад як символ. 

Слово Боже

Спів перед Євангелієм
Кол 3, 15а. 16а

Алілуя, алілуя, алілуя

Нехай панує у ваших серцях мир Христовий,
слово Христове нехай перебуває у вас щедро.

Алілуя, алілуя, алілуя

Або:

Спів перед Євангелієм
Євр 1, 1-2

Алілуя, алілуя, алілуя

Багато разів і багатьма способами
говорив Бог до батьків через пророків, а цими останніми днями заговорив до нас через Сина.

Алілуя, алілуя, алілуя

Євангеліє
Лк 2, 22-40

† Читання святого Євангелія від Луки

Коли, згідно із Законом Мойсея, виповнилися дні їхнього очищення, то Ісусові батьки принесли Його до Єрусалима, щоби поставити перед Господом, як то записано в Господньому Законі: «Кожне немовля чоловічої статі, яке відкриває материнську утробу, святим для Господа названим буде». І щоб скласти жертву, згідно зі сказаним у Законі Господнім, – одну пару  горлиць або двоє голубенят.
І ось в Єрусалимі був один чоловік на ім’я Симеон, муж праведний й богобоязний, який очікував утіхи Ізраїля, і Святий Дух був на ньому. І було йому об’явлено Духом Святим, що він не побачить смерті, перш ніж побачить Помазаника Господнього. І прийшов він у Духові до храму. Коли батьки внесли Немовля Ісуса, щоби зробити з Ним за законним звичаєм, він узяв Його в обійми, і благословив Бога,  кажучи: «Нині відпускаєш свого слугу, Владико, згідно зі своїм словом, у мирі, бо мої очі побачили Твоє спасіння, яке Ти приготовив перед обличчям усіх народів: Світло для об’явлення язичникам і славу Твого народу – Ізраїля!»
І Його батько та мати дивувалися усьому тому, що говорилося про Нього. А Симеон поблагословив їх і сказав Марії, Його матері: «Ось, Цей поставлений на руїну та на постання багатьох в Ізраїлі та як знак,  якому будуть противитись; і тобі самій меч прошиє душу, щоб відкрилися задуми багатьох сердець!» 
І була тут Анна – пророчиця, дочка Фануїла з роду Асира; вона постаріла в численних днях своїх, а з чоловіком прожила сім років від діво­цтва свого; вдова вісімдесяти чотирьох років, яка не відходила від храму, служачи вдень і вночі постом та благаннями. І в ту годину, підійшовши, вона про­славляла Господа і говорила про Нього всім, хто чекав на викуп­лен­ня Єрусалима.
А як виконали все за Законом Господнім, вони повернулися до Галілеї, до свого міста Назарета.
Дитина ж росла й міцніла, спов­нюючись мудрості, й благодать Божа була на Ній.

Слово Господнє

Або:

Євангеліє коротше
Лк 2, 22. 39-40

+ Слова Євангелія від святого Луки

Коли, згідно із Законом Мойсея, виповнилися дні їхнього очищення, то Ісусові батьки принесли Його до Єрусалима, щоби поставити перед Господом.
А як виконали все за Законом Господнім, вони повернулися до Галілеї, до свого міста Назарета.
Дитина ж росла й міцніла, спов­нюючись мудрості, й благодать Божа була на Ній.

Слово Господнє

Переглядів 1 608
Додати коментар

Послання Богородиці, 18 вересня 1986р., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! І сьогодні дякую вам за все, що ви зробили для Мене цими днями. Особливо, дорогі діти, в ім’я Ісуса дякую вам за жертви, які ви принесли минулого тижня. Дорогі діти, ви забуваєте, що хочу від вас жертв, щоб вам допомогти й відігнати від вас сатану. Тому знову закликаю вас, щоб з особливою шаною до Бога приносили жертви. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 299 588
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

А Ви були в Меджугор'є?


Березень 2024 (37)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)
Жовтень 2023 (23)