В Меджуґор’ї я знайшла свій дім

  • 05 квітня 2019, 13:11
В Меджуґор’ї я знайшла свій дімУперше я приїхала до Меджуґор’я влітку 2014-го року, через кілька місяців після тяжкої втрати мого батька. У свої 35 літ я залишалася самотньою – не мала своєї сім’ї, не реалізувалася в професії. Усі лінії, які я намагалася вибудовувати – й особисті, і кар’єрні – здавалося, зайшли в глухий кут. Я не розуміла, що я роблю не так та як бути далі. Хоча й тяжко, проте довелося прийняти те, що життя минає повз, що мої таланти, які я відчувала в собі, рік у рік залишаються незатребуваними. Мені не вдалося здійснити в житті нічого значного, нічого, що могло б виправдати моє життя перед Богом. Я майже поставила на собі хрест.

До Меджуґор’я мені порадила поїхати ведуча психологічної групи, яку я тоді відвідувала. На російськомовному сайті цього місця я прочитала про об’явлення та налаштувалася скептично – мало хто кого бачить, мене це точно не зачепить. Вирішила не їхати – навіщо? Перед тим, як остаточно закрити для себе це питання, пройшла ще за одним посиланням і натрапила на свідоцтво лікаря-гінеколога з України. Вона писала про свій досвід, про те, як поїздка до Меджуґор’я змінила її погляди на життя та свою професію. Це свідоцтво мене так вразило, що я миттю почала шукати, як дібратися до цього місця. За короткий строк придбала квитки й почала чекати на поїздку.

Мої перші дні в Меджуґор’ї виявилися наповненими всілякими чудесами – кожного дня відбувалося щось непоясненне. Важко втілювати в слова духовний досвід, можу лише сказати, що я – на той момент знесилена й у чомусь мертва – наче потрапила в паралельний світ, який нібито й подібний на наш, але тільки на вигляд. Тої поїздки я дуже багато плакала – щодня, кожної вечірньої програми – мовби із серця почала спадати короста, і воно, зранене, вбирало всю ту красу й світ, які мене оточували. І сльози текли та й текли, не перестаючи. Тоді я відчула, що проживаю найщасливіших сім днів мого життя.

Найбільшим потрясінням першої поїздки стало об’явлення 2 серпня. Я пішла на нього, тому що «всі пішли». Дорогою до підніжжя гори майже механічно перебирала вервицю й повторювала незвичну ще молитву Розарію, не розуміючи, навіщо стільки разів казати одне й те саме. Опинившись біля підніжжя Подбрдо в оточенні галасливої італійської групи, що хором скандувала Santa Maria, Madre di Dio, prega per noi peccatori, я згубила надію хоч якось налаштуватися на молитву й вирішила просто сісти на землю та терпіти. Урешті настала тиша, і тоді я зрозуміла, що щось почалося. Через деякий час я заплющила очі й відчула Дотик, який змінив для мене все. Заплющувала я очі людиною-невдахою, а розплющила їх із глибинним, що пронизував єство, відчуттям, що моє життя – досконалість, що все йде за Планом, що мене – так, саме мене – бачать згори й люблять. Світ став інакшим. За кілька хвилин і він, і моє життя переобразилися. Коли через мить знову зазвучали слова пісні й молитов, я відчула, що Марія, відходячи, вітала мене в Меджуґор’ї. Ніби Вона чекала мене й утішилася, що я нарешті приїхала. Знову й знову я плакала від радості й удячності, що виливалися із серця.

Через тиждень я повернулася до Москви. Сприйняття життя після тієї поїздки в мене змінилося. Я довірила його Богові й більше не відчуваю себе невдахою. Це неоціненний дар і чудесне для мене переображення. Поїздки в Меджуґор’є (із 2014-го їх було вже 7), як і раніше, залишаються для мене днями духовної віднови та зустріччю з Богом – цілковито реальною та відчутною.

Тиждень назад я повернулася із семінару для координаторів паломницьких та молитовних груп (в останні роки я супроводжую групи з Росії, які приїжджають на фестиваль Младіфест). Із привітальним словом до нас звернувся архієпископ Хенрік Хосер. Він ділився своїм досвідом паломництв, зокрема на Святу Землю, і мені подумалося, як багато можна здобути, відкриваючись на ті незручності й навіть жертви, які нам доводиться приносити й до, і після відвідання святих місць. Я замислилися про паломництво саме як про добровільну жертву Богові – адже ми віддаємо і час, і гроші, душевні й фізичні сили.

У сучасному світі достатку думка свідомо вибрати дискомфорт чи відмовитися від звичних вигод видається недоречною, незрозумілою. Ми звикли до гарячої води, кондиціонерів у спеку, автомобілів, і якось не спадає на гадку захотіти обмежити себе у вигодах, навіть коли ми приїжджаємо зустрітися з Господом. Цього разу мені захотілося подумати про паломництво саме як про мій дар Богові, який я підношу, вибравши провести цей час із Ним. Я приїжджаю до Меджуґор’я (а це довгий і дуже часто нелегкий шлях) та кажу: «Господи, я хочу подарувати Тобі, посвятити Тобі ці декілька днів мого життя, потерпіти дискомфорт заради Тебе. Ти бачиш, наскільки моє життя сповнене суєтою. Тепер же я хочу присвятити Тобі, наблизившись, наскільки можливо, до простоти, у якій жив Ти, порадіти тому, що я можу дихати, ходити, бачити й чути, говорити з Тобою».

У російській мові слово «жертва» має негативний відтінок – як щось, що мене заставили віддати, попри мою волю. Але цього разу я відчувала, що якщо я сама хочу відмовитися від чогось, жертва стає добровільною, бажаною, і це слово переображується. Жертва стає даром, милістю.

І сьогодні я прошу в Бога, щоб я й надалі могла приїжджати до Меджугор’я й радісно віддавати  Йому та ближнім своє серце, час, душевні й фізичні сили.

Світлана, Росія      

Взято з газети Світло Марії

Переглядів 3 521
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 вересня 2008., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Нехай ваше життя знову буде рішенням за мир. Будьте радісними носіями миру й не забувайте, що живете в благодатний час, коли Бог через Мою присутність дає великі благодаті. Не закривайтеся, дітоньки, але використайте цей час і шукайте дар миру та любові для вашого життя, щоби стати свідками для інших. Благословляю вас Моїм Материнським благословенням. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 548
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (32)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)