До посту покликані всі

  • 05 жовтня 2016, 13:40

До посту покликані всіНе слід забувати, що постити повинні і здорові, і хворі, і молоді, і літні, і заможні, і потребуючі, і святі, і грішні – хоча плоди для кожного, звичайно, різні.

Так, здорові за допомогою посту й молитви зможуть краще зрозуміти тих, хто хворий. Хворим буде легше нести свій хрест, а також, судячи з досвіду багатьох, легше й видужати.

Молоді через молитву й піст зможуть зберегти свою свободу й не дати себе поневолити поганим звичкам, стануть легше їх розпізнавати й успішніше з ними боротися. Літнім з допомогою посту й молитви буде легше зберегти мир і проживати свої дні радісніше, стаючи ще більш великодушними та вдячними за своє життя.

Заможні завдяки посту й молитві збагнуть свої потреби й те, що мають у власності: так їм буде легше ділитися з нужденними братами. Піст і молитва допоможуть не загордіти в багатстві й захистять від несправедливості в стосунках. Піст та молитва допоможуть їм бути вдячними за те, чим вони володіють.

Повернутися до посту й молитви в біблійному розумінні означає створювати умови для нового життя...

 

 

Тим, хто в потребі, піст і молитва допоможуть легше нести хрест бідності й не впадати в спокусу, думаючи, що в них буде все, коли матимуть більше чи як вони розбагатіють. Піст захистить їх від зневіри.

Тому, хто грішить, піст і молитва дадуть можливість краще усвідомити свою гріховність, ясніше побачити власну відповідальність, щиро покаятися й здобути сили звільнитися від зла й гріха.

Святі за допомогою посту й молитви будуть зростати в любові, вірі, надії, відданості й довір’ю до Бога.

Піст і молитва могли б допомогти і в збереженні довкілля: стало б менше відходів, і ми змогли б подолати глобальну світову небезпеку – витрачати всі природні багатства з такою швидкістю, ніби ми останнє покоління на світі.

 

 

Піст мусить вернутися й зайняти своє місце — заради нас самих, заради природи, заради інщих людей і, в кінцевому підсумку, заради наших стосунків із Богом!

 

 

 

Зараз, коли пишеться ця книга, не припиняються розмови про третє тисячоліття й про те, що воно нам несе. Але було б кращим відповісти на питання: а якими ми самі ввійдемо в третє тисячоліття? Бо якщо ми ввірвемося в нього з гординею, жадібністю, ненаситністю до їжі та пиття та в безперервній гонитві за матеріальними благами, то будемо безконечно спричиняти катастрофи, конфліктувати одне з одним через егоїзм та зажерливість, тим самим руйнувати і сім’ї, і церковні спільноти, і світ узагалі.

Повернутися до посту й молитви в біблійному розумінні означає створювати умови для нового життя.

ПІСТ НЕ ПОВИНЕН БІЛЬШЕ ЗАЛИШАТИСЯ ЗАБУТИМ І НЕЗРОЗУМІЛИМ. ВІН МУСИТЬ ВЕРНУТИСЯ Й ЗАЙНЯТИ СВОЄ МІСЦЕ – ЗАРАДИ НАС САМИХ, ЗАРАДИ ПРИРОДИ, ЗАРАДИ ІНШИХ ЛЮДЕЙ І, В КІНЦЕВОМУ ПІДСУМКУ, ЗАРАДИ НАШИХ СТОСУНКІВ ІЗ БОГОМ!

Канадський бенедиктинець Адальберт де Вог у своїй книзі «Полюбити піст» віддає належне Меджуґор’ю в тому, що закликом до посту воно допомогло Церкві повернутися до практики посту.

«Релігійний піст не щез зовсім. Останні [за часом] явління Пресвятої Богородиці повернули вартість древньому уставові посту на хлібі й воді в середу й п’ятницю. А проте західному християнству не вистачає живого досвіду й духовної мотивації [до посту]»

(Vogue, Adalbert de, To Love Fasting, The Monastic Experience. Petersham, MA 01366, 1994, str 38, 105).

 

Фрагменти з книги отця Славка Барбарича «Постіть серцем», Розділ 4, 4.28

Переглядів 4 463
Додати коментар

Послання Богородиці, 3 січня 1985р., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Цими днями Господь вам уділив великі благодаті. Нехай цей тиждень буде подячним за всі благодаті, які вам Бог уділив. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 299 588
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

А Ви були в Меджугор'є?


Березень 2024 (37)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)
Жовтень 2023 (23)