Меджугор'є - місце молитви, миру»Новини»«Що нам робити, щоб творити діла Божі?»

«Що нам робити, щоб творити діла Божі?»

  • 12 серпня 2018, 10:57

«Що нам робити, щоб творити діла Божі?»Проповідь монс. Хенріка Хосера, SAC, на св. Месі під час 29-го Молитовного фестивалю молоді в Меджуґор’ї, 5 серпня 2018 року:

«Дорогі юні друзі!

Ось питання, яке ми ставимо собі наприкінці нашого фестивалю, сповненого переживань, емоційних  моментів, які ви пережили в цих зустрічах, які у вас були, у дружніх стосунках, які у вас зав’язались, і ми запитуємо на майбутнє: «Що нам робити, щоб творити діла Божі?»

Сьогодні, як і на кожній Месі, Господь закликає нас прийняти Його дари, покладені на двох столах: на столі Його Слова та Його Євхаристії. Й обидва ці столи цілковито необхідні, щоб продовжувати свій шлях у житті, шлях, який веде до кінцевої мети.

Одна африканська мудрість гласить, що якщо ти збився зі шляху й не знаєш, куди йти далі, згадай, звідки ти прийшов. Ви приїхали з усього світу, з різних континентів й багатьох країн. Відмінності між вами величезні.

В одному з документів для майбутнього Синоду, присвяченого молоді, що відбудеться в жовтні, ідеться про те, що ми маємо «значну соціальну суспільну й економічну нерівність, яке сприяє створенню атмосфери насилля й штовхає деяких молодих людей у світ організованої злочинності та наркоторгівлі; політичну систему, у якій домінує корупція, що підриває довіру до інститутів, а узаконює фаталізм і безвідповідальність; ситуації збройних конфліктів та крайньої бідності, які змушують до еміграції в пошуках кращого майбутнього.

У деяких регіонах молодь протестує проти невизнання основних свобод, зокрема релігійних, а також посягань держави на особисту автономію. В інших регіонах соціальна виключеність и незадоволеність штовхають частину молоді в гріховне коло залежності (наркотичної й особливо алкогольної) і далі – до соціальної ізоляції.

У багатьох місцевостях бідність, безробіття й маргіналізація збільшують число молодих людей, які живуть в умовах невпевненості як матеріальної, так і суспільної та політичної».

Ми всі знаємо про драматичне становище багатьох біженців та емігрантів у світі, і їхня кількість обчислюється мільйонами.

З другого боку, є так звані розвинені країни, де домінують надмір матеріальних благ і надзвичайно розвинений споживчий менталітет, справжня диктатура ринку, і розкішна мода як ідеал егоцентричного й байдужого до інших життя.

Сім’ї розпадаються й легко створюються знову без урахування інтересів дітей, які опиняються в тяжкому становищі та матеріальній і психологічній бідності.

Ці регіони, на жаль, стають духовною пустелею, де самотність, втрата змісту й цінності життя кидають молодих у зневіру, депресію й іноді штовхають до самовбивства. Таке життя, безумовно, – язичництво.

Святий Павло висловлювався цілком однозначно щодо такої поведінки, сьогодні ми слухали його слова:

«Отже, говорю я це й свідкую в Господі, щоб ви більш не поводилися, як поводяться погани в марноті свого розуму» (Еф. 4:17). Він просить нас, «щоб відкинути, за першим поступованням, старого чоловіка, який зотліває в звабливих пожадливостях, та відновлятися духом вашого розуму, і зодягнутися в нового чоловіка, створеного за Богом у справедливості й святості правди».

Дорога молоде!

Ви приїхали зі світу, який вас з одного боку приваблює, а з другого – відштовхує. Він приваблює вас багато чим, що пропонує вам рекламою звідусіль, численними пропозиціями, як прожити своє життя. Він відштовхує вас, даючи стільки сумнівів і невпевненості в тому, хто каже правду, а хто бреше. Що з того, що вам пропонують, добре, а що  небезпечне? Кому вірити й кому довіряти?

Час молодості відносно короткий після дитинства й перед зрілістю, відтак уже старість. Це недовгий час, але можливо, найважчий, тому що це час основоположних виборів і рішень, які визначають усе майбутнє життя.

Щодо нас, християн, ми відкриваємо свого Вчителя, Ісуса Христа, Який про Себе, коли один із учнів запитав Його, яким шляхом іти, як впізнати шлях, каже: «Я – дорога, правда і життя».

Відповідь коротка, але вміщає в собі все. І я сподіваюся, що за час цього фестивалю ви змогли хоча б доторкнутися початоку шляху, яким треба йти.

Особистість Ісуса по-справжньому захоплює, але тільки якщо ми знайомимося з Ним.

Послухайте цю бесіду: «Почули двоє учнів, як Він оте сказав, та й пішли за Ісусом. Обернувшися ж Ісус і побачивши, що вони йдуть, мовив до них: «Чого шукаєте?» Ті ж йому: «Равві, – що в перекладі означає: Учителю, – де перебуваєш?» Відрік він їм: «Ходіть та подивіться.» Пішли, отже, і побачили, де перебуває, і того дня залишилися в нього. Було ж близько десятої години» (Йо. 1:37-39).

Сьогодні, о сьомій годині вечора, Ісус повернувся до нас і запитує те саме: що вам потрібно? Кого шукаєте й навіщо Його шукаєте?

Ісус – Учитель вірний. Не спізніться вступити до Його школи. У тій же школі ви знайдете й Учительку – Марію, Матір Божу, Марію-наставницю й Царицю миру! Ця школа значить більше за всі університети світу! Марія не втомлюється вказувати на Свого Сина: «Що лиш скаже вам, – робіть». І це відповідь на питання, з якого ми почали: «Що нам робити, аби творити діла Божі?» Амінь».

Переглядів 3 490
Додати коментар

Послання Богородиці, 19 грудня 1985р., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Сьогодні вас хочу закликати любити ближнього. Якщо будете хотіти любити ближнього, більше відчуєте Ісуса, особливо на Різдво. Бог обдарує вас великими дарами, якщо віддастесь Йому. Хочу особливим чином на Різдво дати матерям Своє особливе Материнське благословення, а інших Ісус благословить Своїм благословенням. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 628
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (34)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)