Меджугор'є - місце молитви, миру»Літургійні читання»РКЦ»Літургійні читання на понеділок V тижня Великого Посту (РКЦ)

Літургійні читання на понеділок V тижня Великого Посту (РКЦ)

  • 14 березня 2016, 00:30

 

Перше читання

Дан 13, 41-62

Читання з Книги пророка Даниїла

         На вигнанні у Вавилоні громада Ізраїля засудила на смерть Сусанну, про яку двоє старих видали ложне свідоцтво.

         Тоді Сусанна скрикнула сильним голосом і сказала: «О вічний Боже, знавче скритих речей, який відаєш усе раніш, ніж воно стане! Ти знаєш, що на мене зроблено ложне свідоцтво, і ось я мушу вмерти, хоч я й не вчинила нічого з того, що оці мені злісно закидають».

         І почув Господь її голос, і як ведено її на смерть, Бог збудив святий дух молодого хлопця на ім’я Даниїл, і цей скричав сильним голосом: «Я невинний у крови цієї!» Тоді увесь народ обернувсь до нього й сказав: «Що то за слово, що ти промовив?» Він же, ставши посеред них, заговорив: «То ви такі дурні, сини Ізраїля? Не розсудивши й не розібравши ясно справи, засудили ви дочку Ізраїля! Поверніться назад до суду, бо оці зробили на неї неправдиве свідоцтво».

         Увесь народ повернувся чимдуж, і старі сказали до нього: «Сідай отут посеред нас і повідай нам, бо Бог дав тобі право старости». Даниїл до них і каже: «Розлучіть їх одного від одного далеко, я їх розсліджу».

         Як же вони були розлучені один від одного, він покликав одного з них і мовив до нього: «О застарілий у злі! Ось упали гріхи, що ти був накоїв, судивши суди несправедливі, засуджувавши невинних і відпускавши винних, тоді як Господь наказав: Невинного й справедливого не смієш убивати. Отож, якщо ти бачив оцю, скажи, під яким деревом ти їх обох бачив укупі?» Той відповів: «Під ялиною». А Даниїл сказав: «Добре збрехав, на свою ж голову, бо ангел Божий уже взяв від Бога наказ розтяти тебе надвоє».

         Відпустив він цього й звелів привести другого та й сказав до нього: «З сімени Ханаана, а не Юди! Краса звела тебе, і пристрасть перевернула твоє серце! Так ви чинили з дочками Ізраїля, й ті, налякані, вам піддавались, але дочка Юди не знесла вашого беззаконня. Скажи мені, отже, під яким деревом ти захопив їх разом». Той відповів: «Під дубом». Даниїл промовив до нього: «Добре збрехав і ти на твою голову, бо ангел Божий з мечем у руці вже чекає, щоб розпанахати тебе надвоє, аби вигубити вас».

         І скричали усі збори сильним голосом й благословили Бога, що спасає тих, які надіються на нього. А далі встали на обох старих, бо Даниїл власними ж їхніми губами довів, що вони дали ложне свідоцтво, і з ними зроблено так, як вони заслугували за свій злий намір супроти ближнього, – вчинено з ними за законом Мойсея й убито їх, і того дня була врятована кров невинна.

         Слово Боже


Псалом респонсорійний

Пс 23(22), 1-2а. 2б-3. 4. 5. 6 (П.: пор. 4аб)

Я не тривожусь, бо Ти є зі мною.

Господь – мій пастир: *
Нічого мені не бракуватиме.
На буйних пасовиськах *
Він дає мені лежати;

Веде мене на тихі води. *
Він відживляє мою душу,
веде мене по стежках правих *
імені ради свого.

Навіть коли б ходив я долиною темряви, – *
я не боюся лиха, бо Ти зо мною.
Жезло Твоє й палиця Твоя – *
вони дають мені підтримку.

Готуєш стіл для мене *
перед моїми противниками;
Ти голову мою помазав миром, *
переливається мій кубок.

Добрість і милість будуть мене супроводити *
усі дні життя мого,
і житиму в домі Господнім *
по віки вічні.


Спів перед Євангелієм

Єз 33, 11

Хвала Тобі, Слово Боже.

Господь говорить: Не бажаю смерті грішника,
але щоб відвернувся від своєї поведінки і жив.

Хвала Тобі, Слово Боже


Євангеліє

Йн 8, 1-11

+ Слова Євангелія від святого Йоана

         Ісус подавсь на Оливну гору. Та вдосвіта знову прибув до храму, й усі люди посходились до Нього; Він же, сівши, навчав їх.

         І привели тоді книжники і фарисеї до Нього жінку, спійману на перелюбі, поставили її посередині, і кажуть до Нього: «Учителю, жінку оцю спіймано саме на перелюбнім вчинку. Каменувати отаких приписав нам Мойсей у законі. Що ж Ти на те?» Іспитували вони Його, казавши так, – щоб мати чим оскаржити Його.

         А Ісус нахилився додолу і писав пальцем по землі. А що вони наполягали та допитувалися в Нього, то Він підвівсь і каже до них: «Хто з вас без гріха, – нехай перший кидає у неї камінь!» І знову нахилившись, писав по землі.

         Почувши таке, почали вони виходити один по одному, почавши з щонайстарших аж до останніх. І залишилися тільки Ісус та жінка, що стояла посередині.

         Підвівсь Ісус, а нікого, крім жінки, не побачивши, мовить до неї: «Де ж вони, жінко, оті твої обвинувачі? Ніхто не осудив тебе?»

         «Ніхто, Господи», – відповіла. Тоді Ісус до неї: «То і Я тебе не осуджую. Йди та вже віднині не гріши».

         Слово Господнє

У році В,  якщо цей фрагмент Євангелія був прочитаний у неділю, потрібно прочитати наступний


Євангеліє

Йн 8, 12-20

+ Слова Євангелія від святого Йоана

         Ісус промовляв до фарисеїв, кажучи: «Я – світло світу. Хто йде за Мною, не блукатиме у темряві, а матиме світло життя».

         Отож і мовили до Нього фарисеї: «Свідчиш сам за себе – неправдиве Твоє свідоцтво».

         А Ісус їм відказує: «Хоч Я і свідчу за себе сам, та свідоцтво моє правдиве, бо Я знаю, звідкіля прийшов Я і куди йду. Ви ж не знаєте, звідкіля приходжу і куди відходжу. Ви судите за тілом – Я не суджу нікого. Коли Я суджу, то суд мій правдивий, бо не сам Я, а з Отцем, який послав Мене. Та й у законі вашім написано, що свідоцтво двох людей – правдиве. Я свідчу про себе самого, – а й Отець, який послав Мене, про Мене свідчить».

         Тоді вони сказали Йому: «Де ж Твій Отець?»

         Відрік Ісус: «Ані Мене не знаєте, ані Отця мого. Якби знали ви Мене, то й Отця мого теж знали б».

         Промовив Він ті слова біля скарбниці, коли навчав у храмі. І ніхто Його не схопив, бо не прийшла ще година Його.

         Cлово Господнє

Переглядів 2 807
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 квітня 2013., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Моліться, моліться, тільки моліться, поки ваше серце не відкриється у вірі, як квітка відкривається теплим променям сонця. Це є час благодаті, який Бог вам дає через Мою присутність, а ви далеко від Мого серця, тому закликаю вас до особистого навернення та родинної молитви. Нехай вас завжди надихає Святе Письмо. Всіх вас благословляю Моїм Материнським благословенням. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 299 553
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

А Ви були в Меджугор'є?


Березень 2024 (35)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)
Жовтень 2023 (23)