Меджугор'є - місце молитви, миру»Свідчення»Джім Кевізел: "Якби не Меджуґор’є, я б так і зіграв цю роль." Част. 2

Джім Кевізел: "Якби не Меджуґор’є, я б так і зіграв цю роль." Част. 2

  • 11 липня 2014, 10:04
Джім Кевізел: "Якби не Меджуґор’є, я б так і зіграв цю роль." Част. 2Продовження...

– Коли Ви вперше відвідали Меджуґор’є?

– Коли на Мальті закінчились зйомки фільму, я вирішив поїхати в Меджуґор’є. Коли мені було 20 років, мій внутрішній голос підказував мені, що я повинен стати актором. Одного разу я розмовляв зі своїм батьком і він сказав: «Якщо Бог і хоче кимось тебе зробити, так це священиком. Чому ти думаєш, що Він хоче, аби ти став актором?» Я його тоді не розумів.

І знову я задав собі це питання: чи хоче Бог, щоб я був актором, заробляв багато грошей і був багатим? Я усвідомлював той дисбаланс, що панував у світі між тими, в кого було багато грошей, і людьми, які ледь виживали. Мені було потрібно зробити вибір – служити багатству, яке не дає вічного щастя, або служити Богу, який хоче вести мене по життю?
Тоді Меджуґор’є нагадувало мені Бетлегем, і я подумав, що так само, як і Ісус народився в маленькому місті, Діва Марія з‘являється теж у маленькому бідному селі посеред гір. Ті чотири дні, які я провів у Меджуґор’ї, були переломним моментом у моєму житті. З самого початку я був вражений тим, скільки люди в Меджуґор’ї моляться. Мені воно нагадало бейсбольний табір, але тут ти граєш не один матч на день, а завжди, постійно, знову. Так само, як і в школі, де ти читаєш не лише один раз на день, а весь час, неодноразово.
Впродовж перших днів у Меджуґор’ї я відчував внутрішній неспокій під час молитви, тому що не звик молитись так багато, і я просив Бога, щоб Він допоміг мені. А після чотирьох днів, які я провів там, єдине, що я хотів робити, це – молитись. Коли я молився, я відчував єдність із Богом. Я б хотів, щоб кожен католик відчув таке саме пережиття, як я тоді! Можливо, ще в дитинстві я щось подібне переживав, але вже забув, як це. А зараз я знову зміг це відчути.
Повернувшись додому, я намагався продовжувати жити в тому ж дусі. В нашій сім’ї ми намагаємось переживати всі таїнства разом. Коли ми відвозимо дітей до школи, завжди молимось розарій; а іноді, коли я не починаю молитись, мій син першим розпочинає молитву.
Коли я вдруге приїхав до Меджуґор’я, я очікував, що знову переживу ті самі відчуття, що й під час мого першого візиту, але тепер усе було по-іншому. Одного дня після обіду деякі паломники запросили мене поїхати разом з ними до о. Йозо Зовка, в місто Шікорі Брєґ. Понад усе бажала того моя дружина. Я не був особисто знайомим з о. Йозо, але я чув багато вражаючих розповідей про нього. Я зустрівся з ним. Він поставив свої руки мені на плечі. Потім на моє серце. Я поставив свої руки йому на голову. Саме в цей момент я відчув в моєму серці такі слова: «Я люблю тебе, мій брате. Ця людина любить Бога». Раптом о. Йозо повернувся до своєї перекладачки і спитав її по-хорватськи, хто я такий, і висловив бажання поговорити зі мною. Тоді й розпочалася наша дружба, яка триває й досі.
Це було тоді, коли ми завершили знімати «Страсті Христові», і в той момент всередені я відчував багато суперечностей щодо цього фільму.

– Чому Ви так почувались і як пов’язане Меджуґор’є з фільмом «Страсті Христові»?

– Вам, напевно, відомий вислів «перейти Рубікон» (прийняти остаточне рішення.- прим. перекл.) Воно означає, що назад дороги нема, ти досягнув місця, з якого неможливо повернутись. Фільм «Страсті Христові» був для мене цим рубіконом. Коли ми почали знімати його, мені було 33 роки, так само, як Ісусу. Я постійно запитував себе, чи я достойний грати Ісуса. Іван Драгіцевіч підбадьорював мене і казав, що Господь не завжди обирає найкращих, і це видно на його, Івановому, прикладі. Якби не Меджуґор’є, я б ніколи не погодився на цю роль; бо саме в Меджуґор’ї моє серце відкрилось на молитву і таїнства. Якщо я хотів зіграти добре Ісуса, я знав, що маю бути дуже близько, поруч із Ним. Щодня ходив до сповіді й на адорацію Пресвятих Дарів. Мел Гібсон також приходив на Службу Божу за умови, що вона була по-латинськи. І це було добре, бо так я вивчив латинь.
Постійно з’являлись нові спокуси, з якими мені доводилось боротись, і в тій внутрішній боротьбі я відчував неодноразово справжній мир. Наприклад, коли Діва Марія підходить до мене, і я кажу їй: «Дивись, я роблю все по-новому». Ми перегравали цю сцену чотири рази, бо мені постійно здавалось, що я стою аж занадто на передньому плані. А потім хтось вдарив хрест, і це звихнуло моє плече. Через той раптовий, гострий і глибокий біль я втратив рівновагу і впав під тягарем хреста. Я впав лицем у пилюку, і раптом з мого носа і рота ринула кров. Я повторив слова, які Ісус сказав Своїй матері: «Дивись, я роблю все по-новому». Я відчув нестерпний біль, коли знову взяв хрест і зрозумів, яким дорогим він є для мене. З тієї миті я перестав грати, ви вже могли побачити самого Христа. Він відгукнувся на мої молитви: «Я хочу, Ісусе, щоб люди бачили Тебе, а не мене».
Саме завдяки безперервній молитві розарія (а я навіть не знаю, скільки саме розаріїв я помолився під час зйомок фільму) я зміг відчути особливу атмосферу. Я розумів, що мені не личило б розмовляти негарною або грубою манерою зі знімальною командою. Більшість з них не знали нічого про Меджуґор’є, вони були неперевершеними акторами і нам пощастило, що вони працювали з нами, оскільки я міг розповісти їм про Меджуґор’є прикладом мого власного життя. Меджуґор’є означає для мене в єдності зі Святою Церквою жити Пресвятими Таїнствами. Саме завдяки Меджуґор’ю я повірив, що Христос насправді присутній в Євхаристії і що Він прощає мені мої гріхи. Через Меджуґор’є я зрозумів, наскільки міцною є молитва розарія і які дари ми отримуємо, коли щодня відвідуємо Святу Літургію.
Як би мені допомогти іншим зміцнити віру в Бога? Я усвідомив, що цього досягну лише в тому випадку, якщо Ісус буде присутній в мені через Пресвяту Євхаристію, і так мої ближні побачать Його в мені. Під час зйомок сцени Останньої Вечері в моєму одязі була внутрішня кишеня, де я носив мощі святих, а також частинку Животворящого Хреста Господнього. Я сильно прагнув, щоб Сам Христос був присутнім під час зйомок цієї сцени, тому я попросив священика виставити Пресвяті Дари. Він спочатку відмовлявся, але я продовжував наполягати, тому що був упевнений: глядачі побачать Христа більшою мірою, якщо я сам буду Його споглядати. Священик стояв біля оператора, тримаючи в руках Пресвяті Дари і разом з ним наближався до мене. І коли люди, дивлячись фільм, бачать мерехтіння в моїх очах, вони й не здогадуються, що насправді це – Сам Христос, віддзеркалення в них Пресвятої Облатки. Так само ми знімали і сцену Розп’яття: священик був там увесь час, тримаючи в руках Пресвяті Дари, а я – безперестанку молився…
Найважче для мене виявилось не вивчити всі тексти латинською, вірменською та єврейською мовою (як я гадав до цього), але фізичні труднощі, які мені судилось пережити. Під час останньої сцени моє плече було вивихнутим, і щоразу, коли хтось ударяв хрест, воно вивихалось наново. А коли ми знімали сцену бичування, мене двічі по-справжньому вдарили бичем і в мене на спині з’явилась 14-сантиметрова рана. Мої легені були наповнені рідиною, і я хворів на пневмонію. Крім того, тривале недосипання давалося взнаки, впродовж кількох місяців я був змушений вставати о 3-й годині ранку, тому що накладання гриму тривало приблизно 8 годин…
Ще одним випробуванням стала холодна погода, показник термометра ледь перетинав позначку «нуль», особливо важко було в таких умовах знімати сцену Розп’яття. Мій костюм складався лише з єдиного тоненького клаптика тканини. А коли ми знімали останню сцену, хмари були дуже низько і блискавка влучила в хрест, на якому мене було розіп’ято. Раптом усе навколо мене замовкло і я відчув, як моє волосся стало дибом. Майже 250 людей, які оточували мене, побачили моє тіло осяяним, і вони всі бачили вогонь ліворуч і праворуч від мене. Всі були шоковані від пережитого.
Я знаю, що фільм «Страсті Христові» є фільмом любові, можливо, одним з найкращих у цьому жанрі. В наш час, як ніколи раніше, особа Ісуса є предметом багатьох суперечок. Існує безліч факторів, які лякають світ, але віра в Христа є джерелом радості. На мою думку, Господь в особливий спосіб запрошує нас саме сьогодні, і ми повинні відповісти на Його заклик щирим серцем і всім своїм єством.
Переглядів 5 163
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 серпня 1999., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! І сьогодні закликаю вас, щоб у барвах природи славити Бога-Творця. Він вам говорить і через найменшу квітку про Свою красу й глибину любові, з якою створив вас. Дітоньки, нехай молитва випливе вам із серця, як свіжа вода з джерела. Нехай пшеничні поля говорять вам про Милосердя Боже до кожного створіння. Тому відновіть молитву подяки за все, що вам дає. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 538
11:25, 14-07-2014
Всі статті

Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (29)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)