Дуже бажав Я їсти з вами (о. Славко Барбарич, OFM)

  • 01 липня 2023, 22:17
Мова – про Останню вечерю, або про першу Святу Месу та Євхаристію. Як і всі євреї, Ісус святкує Пасху – свято, яким щорічно згадується вихід із Єгипту, живий спомин про милосердя та любов Божу. Агнця без вади приносили в жертву та їли з поспіхом. Усі були перепоясані й готові до шляху, тому що треба було вийти з рабства, тікати від ворога й досягнути землі обітованої. 
Того вечора агнцем, жертвою стає Ісус. Він святкує Свій вихід зі світу, бачить у цій Пасці довершення Своєї місії у світі, віддає Своє життя, приносить Себе в жертву – з любов’ю, за всіх. Він – Агнець Божий.
У Євангелії від Луки 22: 7-19 про це оповідається так:
«Настав день Опрісноків, коли треба було жертвувати пасху. Ісус послав Петра та Йоана: “Ідіть, – сказав, – та приготуйте нам пасху, щоб ми її спожили”. Вони Його спитали: “Де хочеш, щоб ми приготували?” Він відповів їм: “Ось, коли ввійдете в місто, стріне вас чоловік, що буде нести глечик води. Ідіть слідом за ним у господу, куди він увійде, і скажіть господареві дому: “Учитель тобі каже: Де світлиця, в якій Я з учнями Моїми міг би спожити пасху? ” І він покаже вам горницю велику, вистелену килимами; там приготуйте”. Пішли вони й знайшли так, як Він сказав їм, і приготували пасху. І як прийшла година, сів Він до столу й апостоли з ним. І Він до них промовив: “Я сильно бажав спожити оцю пасху з вами перш, ніж Мені страждати, бо кажу вам, Я її більш не буду їсти, аж поки вона не звершиться в Божім Царстві”. І, взявши чашу, віддав хвалу й мовив: “Візьміть її і поділіться між собою, бо, кажу вам: Віднині Я не буду більше пити з плоду винограду, доки не прийде Боже Царство”. І, взявши хліб, віддав хвалу, поламав, дав їм і мовив: “Це – Моє тіло, що за вас віддається. Чиніть це на Мій спомин”».
Упізнали Його при ламанні хліба
Подія, що відбулася з двома учнями з Еммауса після Воскресіння, та наведене нам святим Лукою – справжня євангельська педагогіка й послання про Євхаристію. У цих подіях ми виявляємо всі людські, але також і Божі аспекти євхаристійної жертви.
Учні тікають, розчаровані й налякані тим, що відбулося Великої п’ятниці. Вони думають, що даремне довірилися Христові. Свої муки, страх і відчуття безнадії вони відкривають один одному. І хто знає, як би довго це продовжувалося і де б ті двоє опинилися, якби в їхню розмову не втрутився Воскреслий, Якого вони впізнають не відразу – але серце їхнє починає горіти. На знак подяки вони запрошують незнайомця в дім переночувати й продовжити путь наступного дня. Незнайомець відгукується – але не тому, що потребує ночівлі, а тому що дуже хоче бути зі Своїми учнями, яких уже зміцнив Своїм словом. Тепер Він прагне укріпити їх і Своїм Тілом, тому що віддав життя за них.
У Євангелії від Луки 24: 13-35 так про це сказано:    
«Аж ось того самого дня двоє з них ішли в село, на ім'я Емаус, стадій сто шістдесят від Єрусалиму, і розмовляли між собою про те, що сталось. А як вони розмовляли та сперечалися між собою, Сам Iсус наблизившись, ішов разом з ними, але очі їм заступило, щоб Його не пізнали. Він їх спитався: “Що це за розмова, що ви, ідучи, ведете між собою?” Ті зупинились, повні смутку. Озвавсь тоді один з них на ім'я Клеопа, і Йому каже: “Ти ж бо один, що мешкаєш у Єрусалимі, а не знаєш, що цими днями в ньому сталося?” І Він спитав їх: “Що таке?” Вони ж Йому сказали: “Те, що сталося з Ісусом Назарянином, мужем, що був пророком, могутнім – ділом та словом перед Богом і всім народом, – та як наші первосвященики й князі видали Його на засуд смертний і Його розіп'яли. А ми сподівались, що це Він той, хто має визволити Ізраїля. До того ж усього ось третій день сьогодні, як це сталось! Деякі з наших жінок, щоправда, нас здивували: вони пішли були ранесенько до гробниці, та, не знайшовши Його тіла, повернулись і нам оповіли, що вони бачили ангелів, які їм з'явились і сказали, що Він живий. Деякі ж з наших пішли до гробниці й знайшли так, як жінки сказали; Його ж вони не бачили”. А Він промовив до них: “О безумні й повільні серцем у вірі супроти всього, що були пророки оповіли! Хіба не треба було Христові так страждати й увійти в свою славу?” І, почавши від Мойсея та від усіх пророків, Він вияснював їм те, що в усім Писанні стосувалося до Нього. Коли вони наблизилися до села, куди йшли, Ісус удав, що хоче простувати далі. Вони ж наполягали, кажучи: “Зостанься з нами, бо вже надвечір, і день уже похилився”. І Він увійшов, щоб зостатись. І от, як Він був за столом з ними, взяв хліб, поблагословив і, розламавши його, дав їм. Тоді відкрилися в них очі, і вони Його пізнали. А Він зник від них. І казали вони один до одного: “Чи не палало наше серце в нас у грудях, коли Він промовляв до нас у дорозі та вияснював нам Писання?” І вони рушили негайно й повернулися в Єрусалим, і там знайшли зібраних одинадцятьох і тих, що були з ними, які їм сказали: “Христос справді воскрес і з'явився Симонові”. І вони розповіли те, що сталося в дорозі і як вони Його пізнали при ламанні хліба».
Зустріч із Христом та серце, що запалало через цю зустріч, зцілена надія, пробуджена віра, зцілений зміст життя, утома, що минула, і повернення до Єрусалиму, свідчення перед Петром та апостолами, що Христос воістину воскрес, і прийнята місія – усе це й причина, але так само й результат євхаристійної зустрічі. 
Переглядів 719
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 жовтня 2006., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Сьогодні Мені Господь дозволив знову сказати вам, що живете в час благодаті. Ви не усвідомлюєте, дітоньки, що вам Бог дає великий шанс навернутися та жити в мирі й любові. Ви такі сліпі й прив’язані до земних речей та думаєте про земне життя. Бог послав Мене, щоб привести вас до вічного життя. Я, дітоньки, невтомна, хоча бачу, що серця ваші важкі та втомлені від всього, що є благодаттю і даром. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик!”

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 760
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)