Агнець Божий (о. Славко Барбарич, OFM)

  • 05 травня 2023, 21:36
На початку Нового Завіту стоїть великий пророк, який уважається останнім зі старозавітних, – Іван Хреститель. Його життя і слово – безпосередня підготовка до приходу Ісуса. Він живе в пустелі, молиться, постить і звіщає наближення Царства Божого. До нього стікаються натовпи з Єрусалиму та околиць, слухають та навертаються. Він хрестить їх водою – й одночасно несе звістку про Того, Хто хреститиме водою та Святим Духом. Якоїсь миті до нього приходить Сам Ісус і дозволяє хрестити Себе.
У Євангелії від Івана 1:29-31 про це йдеться так:
«Тож наступного дня бачить він Ісуса, що йде до нього, та й каже: «Ось Агнець Божий, Який світу гріх забирає. Це Той, що про Нього повідав я: За мною наступить муж, сущий передо мною, був бо раніш за мене. І не знав я Його. Та я на те прийшов, водою христивши, щоб Ізраїлеві об’явлений був Він»».
Ці слова – «Ось Агнець Божий» – відтоді повторюються під час кожної Святої Меси безпосередньо перед Причастям. Це важливий момент: в освяченому Хлібі потрібно впізнати того Агнця, про Якого говорить Писання, Якого впізнає Іван та об’являє світові.
Події в Єгипті з агнцем без жодної вади нагадують пророкові Івану про дивовижні діла Божі й допомагають усвідомити роль Агнця-Месії, Який приходить відкупити Свій народ та чудесним способом залишається зі Своїм народом у Євхаристії. Тому-то агнець – це знак, символ Ісуса – і все ж лише один з аспектів Його місії.
 
БУТИ ПОКЛИКАНИМ НА ВЕСІЛЬНИЙ БЕНКЕТ
Свята Меса, Євхаристія – весільний бенкет, де споживають Христа. Гість на весіллі – Його народ, відкуплений Його кров’ю та Його тілом. На цій трапезі не закінчуються ні їжа, ні пиття, тому що це – весілля Агнця. Безпосередньо перед Причастям Церква завжди каже: «Блаженні покликані на вечерю Агнця». 
Згадаймо, як Ісус разом зі Своєю Матір’ю Марією брав участь у весіллі. У Євангелії від Івана 2:1-11 про це сказано так:
«А третього дня весілля відбувалося в Кані Галілейській, і була там мати Ісусова. Отож запрошено на те весілля й Ісус та Його учнів. Коли ж не вистачило вина, мати Ісусова й каже до Нього: «Вина в них нема». Відрік їй Ісус: «Що Мені, жінко, – а й тобі? Та ж не прийшла година Моя!» А мати Його мовила до слуг: «Що лиш скаже вам, –  робіть». Було ж там шестеро кам'яних посудин на воду, щоб очищуватися по-юдейському; кожна вміщала дві або три мірки. Сказав їм Ісус: «Наповніть посудини водою». Вони й виповнили їх по вінця. А Він їм далі каже: «Зачерпніть тепер та й несіть до старости весільного». Тож понесли. Коли ж покуштував староста воду, що на вино обернулась, – а не знав же, звідки воно взялося: знали лише слуги, котрі води зачерпнули були, – то закликав староста молодого і до нього мовив: «Всяк чоловік добре вино спершу подає, а гірше – як уп'ються. Ти ж приховав добре вино аж он по сю пору». Ось такий чудес початок учинив Ісус у Кані Галілейській, і велич тим Свою об’явив, – тож і учні Його  увірували в Нього».
Нова їжа й нове пиття – вислови, що не раз зустрічаються в літургійній службі й тісно пов’язані з цим бенкетом та багатьма іншими трапезами, про які нам розказує Євангеліє. Ісус охоче ділив трапезу з грішниками – відкиненими й погордженими людьми того часу. У Євангелії від Марка 2:15-17 про це оповідається так: 
«І коли Він сидів за столом у його домі, багато митарів і грішників сіли з Ісусом та Його учнями, бо їх було чимало, – тих, що за Ним ішли. І коли ж книжники, що були з фарисеїв, побачили, що Він їсть і п’є з митарями та грішниками, то сказали Його учням: «Чого Він їсть і п’є з митарями та грішниками?» Ісус, почувши це, сказав їм: «Лікаря треба не здоровим, а хворим. Я не прийшов кликати праведних, а грішних».
У цьому – суть Меси та її глибоке значення.
Переглядів 536
Додати коментар

Щорічне послання Богородиці, Цариці миру, візіонерці Мір’яні Солдо, 18 березня 2021

Щорічне послання Богородиці, Цариці миру, візіонерці Мір’яні Солдо, 18 березня 2021 року«Дорогі діти! По-материнськи вас закликаю повернутися до радості й правди Євангелія. Поверніться до любові Мого Сина, бо Він чекає вас із розкритими руками. Усе, що робите в житті, робіть із Моїм Сином, із любов’ю, щоб ви були благословенні. Нехай ваша духовність буде внутрішньою, а не лише зовнішньою. Тільки таким чином ви будете смиренними, великодушними, сповненими любові й радісні, а Моє Материнське Серце буде радіти з вами. Дякую вам”.

Візіонерка Мір’яна Солдо мала щоденні об’явлення від 24 червня 1981 року до 25 грудня 1982 року. На останньому щоденному об’явленні Богородиця, довіривши Мір’яні десяту таємницю, сказала, що буде ще їй являтися раз на рік – 18 березня. Так було протягом усіх цих років. 

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 760
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)