Час молитви (о. Любо Куртович, OFM)

  • 03 лютого 2024, 10:35

Пресвята Діва Марія багато разів говорила нам про молитву й необхідність присвячувати їй час. Бог подарував нам цей час і життя – інших у нас немає. Ми живемо це життя тільки раз, без повторів. І цілком можливо його проґавити. Як же не пропустити життя й освятити час, даний нам у дар?

У Книзі Виходу читаємо: "Пам'ятай день суботній, щоб святити його. Шість днів працюватимеш і робитимеш всяке діло твоє. День же сьомий — відпочинок на честь Господа, Бога твого; не робитимеш ніякого діла сам, ані син твій, ані дочка твоя, ані раб твій, ані рабиня твоя; худоба твоя, ані чужинець, що перебуває в твоєму дворі. Бо шість днів творив Господь небо, і землю, й море, і все, що в них, а сьомого дня відпочив; тим і благословив Господь день суботній і освятив його"(Вих. 20:8-11).

Бог дає Своєму народу десять заповідей, одна з яких – заповідь про дотримання дня Господнього. Для нас, християн, це неділя. 

У щотижневому ритмі нашого життя Бог заповідає один день присвячувати Господу. Цю заповідь, як і всі інші, слід було б випереджати реченням: якщо хочеш бути вільним, якщо хочеш навчитися жити як вільна людина, дотримуйся того, що заповідає Бог.

Неділя – не день, присвячений відпочинку. Це день, присвячений Богові. Найкращий же відпочинок – бути в гідному товаристві. Бо бути з Богом – відпочинок кращий, ніж довгий сон і неробство.

Співзвучне із закликом Богородиці до молитви, Боже слово нагадує: "Один бо день у твоїх дворах ліпший, ніж тисяча (деінде)" (Пс. 84:11).

Якщо ми хочемо пізнати Бога, зустріти Його, стати вільними, то повинні заспокоїтися, зупинитися, знайти мужність приділяти час молитві. Це неможливо в постійній біганині, роботі. Це неможливо, живучи в постійному шумі, будучи обтяженими великою кількістю інформації, контенту, який пропонує нам цей світ.

Корисно себе запитати: а чи є в мене час для молитви? Чи є мужність присвячувати час молитві? Куди спрямоване моє життя? Що я маю від життя? 

Чимало людей змучені поспіхом, роботою і постійною біганиною. Не тому, що їх хтось змушує – вони змушують себе самі. На жаль, люди самі обкрадають себе, не дозволяючи собі вільного часу.

У цьому та подібному ритмі не лишається часу для розмови з сім’єю, для Бога, для інших людей, для хобі, для того, що живить душу й життя.

Богородиця як Мати хоче закликати до мужності приділяти час саме молитві, у якій можна знайти повноту життя. Час, відданий молитві,  – найкраще проведення часу. Ми схильні думати, що надто зайняті, щоб молитися, але по закінченні її бачимо, що насправді молитва економить час.

На жаль, нічого не розуміють так поверхово й не практикують так мало, як молитву. Тож усім серцем спрямуйте погляд у молитві до Бога, а не до своїх проблем, і побачите, що Бог почне творити тоді чудеса преображення у вашому житті.

Молитва

Пресвята Діво Маріє, Матір віри і Матір молитви! Навчи нас молитися. Заступайся за нас у молитві. Молися з нами й за нас так само, як Ти молилася з першою Церквою, з апостолами в очікуванні обітниці Ісуса – Духа Святого. Ти, благодаті повна, не перестаєш закликати Своїх дітей із прагненням в серці, щоб ми нарешті всерйоз прийняли Твої слова й пережили силу благодаті Божої. Нехай відбудеться преображення нашого серця і життя через ті моменти, які ми віддамо Богові в автентичній молитві, у якій Бог може прийти до нас і чинити Свої чудеса. Нехай через нашу молитву Бог зможе прийти до нас і через нас – до всіх, кого зустрінемо. Амінь.

Переглядів 449
Додати коментар

Послання Богородиці з Меджугор'я, 27 грудня 1984 р.
"Дорогі діти! В це Різдво сатана особливим чином хотів перешкодити Божим планам. Ви, дорогі діти, і в сам день Різдва спізнали сатану. Але Бог переміг в усіх ваших серцях. І нехай ваші серця і надалі будуть радісними. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик.”

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 736
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (38)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)