Навертайтесь (о. Любо Куртович, OFM)

  • 04 березня 2023, 11:45
Заклик Богородиці співзвучний з періодом Великого посту, у який ми вступили кілька днів тому. Якщо говорити образно, Великий піст – своєрідний храм, де Бог бажає очистити нас і збагатити Своїми дарами. Цей час дає нам можливість зрости у вірі.
У великопісний період ми покликані до утримання. Це – вправа й тренування нашої волі до свободи. При цьому піст полягає не в тому, щоб зробити якесь зусилля, спробувати утриматися від чогось або прийняти якісь значні рішення, а потім ледве їх здійснити. Ідеться не про те, щоб відмовитися від будь-чого, постити й страждати без серця та любові. Сенс і мета Великого посту в тому, що він повертає нам свободу духу й виводить із рабства – у землю обітовану, із залежності – у свободу. Великий піст спрямований на те, щоб ми скинули тягар зі своєї душі та стали господарями у власному домі, тобто не дозволяли, щоб нами володіло будь-що з того, чим поневолена узалежнена сучасна людина.
Сенс Великого посту – у наверненні. Навернення – це благодать уміти впізнавати Божу присутність у своєму житті. Ісус, говорячи про навернення, сказав: "Сповнився час, і Царство Боже близько; покайтеся і вірте в Євангелію" (Мк 1:15).
Навернення – це поворот і відкриття розуму, серця і душі Царству Божому. З іншого ж боку, потрібно повернутися спиною до царства сатани та його хитрощів.
Великий піст – це заклик прислухатися і виконати слова апостола Павла: "І не вподібнюйтеся до цього світу, але перемінюйтесь обновленням вашого розуму, щоб ви переконувалися, що то є воля Божа, що добре, що вгодне, що досконале" (Рим 12:2).
Матір Ісуса – і наша Матір – закликає вдивлятися в Її Сина та потім слідувати за Ним. Марія жила з поглядом, спрямованим на Христа, і зберігала в Собі кожне Його слово. Для того, щоб побудувати живі стосунки з Ісусом, Діва Марія може й нам допомогти в спогляданні Христового лику та вмінні бачити Його серце й милосердя.
"Вдивлятися в Ісуса", як закликає нас Діва Марія, – означає змінювати своє мислення та менталітет і тим самим переживати переміну своїх поглядів, позицій і стосунків із людьми. Сама Марія вся звернена до Ісуса й уся сповнена Ісусом. Вона знає, що лише через споглядання таїнства Його життя, страждання, смерті та воскресіння ми можемо пережити порятунок, спокуту й прощення. Тільки в Ісусі ми відкриваємо істину й таємницю власного життя.
Папа Франциск у буллі "Misericordiae vultus" (Лик милосердя) наголошує, що Ісус Христос – лик милосердя Отця. У Ньому Бог явив нам усю Свою любов. Дозвольмо Марії, Матері милосердя, повести нас до Свого Сина Ісуса, щоб ми пережили те, що Бог бажає нам дарувати в цьому Великому пості.

Молитва: Пресвята Діво Маріє, Царице і Мати миру! Дякуємо Тобі, що не припиняєш кликати й попереджати нас, Своїх дітей, про небезпеки, які загрожують нам – як окремим людям, так і світу в цілому. Ти дивишся на нас материнськими очима й серцем, що любить і страждає за Своїх дітей. Ти відчуваєш біль за кожним людським серцем, що страждає, за кожним серцем, що зачерствіло й зранене. Своїми об'явленнями та посланнями Ти показуєш нам, що Ти – Матір надії, оскільки не перестаєш вірити в нас і заради нас. О Маріє! Ти, як ніхто, знаєш Божу всемогутність і милосердя. Випроси нам, Своїм дітям, благодать щирого навернення і віри в Божу обітницю миру для нас і для всього світу. Разом із Тобою, Мати миру, і ми хочемо молитися, постити й вірити, що Богу належить останнє слово про долю нашу й усього світу. Амінь.
Переглядів 1 118
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 травня 2013., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Сьогодні вас закликаю бути сильними й рішучими у вірі та молитві, поки ваші молитви не будуть настільки сильними, що відкриють серце Мого улюбленого Сина Ісуса. Моліться, дітоньки, моліться безперестанку, поки ваше серце не відкриється Божій любові. Я з вами й за всіх вас заступаюсь та прошу про ваше навернення. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 736
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (38)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)