Час тиші та молитви (о. Любо Куртович OFM)

  • 01 лютого 2019, 20:25

Час тиші та молитви (о. Любо Куртович OFM)Свята Тереза з Калькутти в промові з нагоди вручення їй Нобелівської премії миру в Осло 1979 року сказала: «Бог – друг тиші. Дерева, квіти й трави спонукають до тиші. Подивіться на зорі, місяць та сонце, як вони рухаються в тиші…»

Правдиві питання цього життя постають перед нами в тиші. Кров тече у венах безшумно, також і биття серця можна почути тільки в тиші. Світ же, можливо, ще ніколи не був так насичений шумом, звуками, як сьогодні.

Технологічна цивілізація принесла з собою чимало вигод, але й не менше шкоди: темп життя, який убиває нас, гул, що не дає спокою й заглушує серце. Сучасна людина відчайдушно потребує тиші, але так тяжко віднаходить її. Одні настільки відвикли від тиші, що більше не шукають; для багатьох тиша радше тягар, аніж визволення, позаяк вона вводить нас у простір мовчання – а там, у мовчанні, людина зустрічається сама з собою. Та саме це якраз непросто й багато чого вимагає від нас.

Властивості нашого часу – безперервний біг і коротка пам’ять. Нам краще все життя бігти від себе, чим віддатися цілющій силі тиші. Потік слів, надто голосна музика, дорожні затори – усе це надає нам такого собі «спокою», але тільки на поверхні; дає відчуття, що ми не одні й довкола нас пульсує життя, та водночас відхиляє від справжнього життя, тому що життя – у глибині нашої сутності, у тому обширі серця, яке живиться тишею та мовчанням.

 Усамітнення – така повнота, у якій людина виявляє, що вона не одна...

І Божа Матір кличе нас – не тільки в цьому посланні, але багато разів протягом усіх років Своїх об’явлень: «Дорогі діти, вирішіть присвятити час лише зустрічі з Богом у тиші. Залишайтеся в тиші серця з Ісусом, щоб Він Своєю любов’ю міняв і преображав ваc. Навертайтеся, дітоньки, і схиліть коліна в тиші вашого серця. Нехай вам у тиші Святий Дух говорить, і дозвольте Йому навертати та перемінювати вас. І ви, які далекі від молитви, наверніться, і в тиші свого серця шукайте спасіння своєї душі й живіть її молитвою».

Сучасна людина задихається в шумі, гулі, надлишку слів та образів. Вона глухне до поклику тиші, відступає перед її голосом. Усамітнення для неї – синонім самотності, а не час, коли можна найбільш інтенсивно пережити зустріч із самим собою. Але усамітнення – не те саме, що самотність. Самотність тяжка, неплідна, це стан, коли людина відділена від інших, залишена сама на себе, без стосунків та спілкування. Усамітнення ж – дещо інше. Воно необхідне нам. Це дорогоцінний час перебування з собою і Богом. Усамітнення – така повнота, у якій людина виявляє, що вона не одна. У такім усамітненні вона й зустрічає особистого Бога.

Людина, якщо вдуматися, живе сама, приймає рішення сама, створює своє життя сама й помирає сама. Інші люди можуть у чомусь допомогти, але в кінцевому підсумку я сам – той, хто опиняється перед своїм Богом. У цьому розуміння кожна людина – одна, сама з собою. Це та особливість, яка дана нам у дар, щоб будувати себе й відтак іти назустріч іншим.

Ми знаємо, що в Ісуса були моменти усамітнення, зустрічі з Отцем. Лише після таких зустрічей і молитви Він виходив назустріч людям – і ніс їм Бога, життя, здоров’я, звільнення.

Найдімо й ми час для зустрічі з самими собою та з Богом – тим єдиним, хто може заповнити наше серце та подарувати нашому життю сенс.

 

Молитва:

Пресвята Діво Маріє, Мати мовчання та смирення! Ти, Яка вважала Себе простою рабою Господньою, Ти, Яка пережила на Собі Божий погляд, поведи нас шляхом смирення та вслухання в Боже слово. О Мати, Яка вміла вдумуватися й берегти в мовчанні серця всі слова та події, пов’язані з Твоїм Сином, навчи нас зустрічати Ісуса спершу у власному серці, щоб ми вміли дарувати Його людям, яких зустріли на своїй дорозі. Випроси нам мужності, щоб зустрітися з самими собою, мужності, щоб знаходити час для тиші, із якої Бог говорить до нас і зцілює наші душі та життя. Амінь.

Взято з газети Світло Марії

Переглядів 2 286
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 грудня 2014, через візіонера Якова Чоло
На останньому щоденному явлінні 12 вересня 1998 року Богородиця сказала Якову Чоло, що тепер він буде мати явління щорічно один раз на рік 25 грудня на Різдво. Так було і в цьому році. Явління почалось о 14:40 і тривало 8 хвилин. Потім Яків передав нам послання:
Дорогі діти! Сьогодні, в цей благодатний день, хочу, щоб кожне ваше серце стало вифлеємською стаєнкою, в якій народився Спаситель світу. Я ваша Mати, яка вас безмірно любить і піклується про кожного з вас. Тому, діти Мої, віддайтеся Мамі, щоб могла кожне ваше серце і ваше життя покласти перед малим Ісусом, тому що лише так, діти Мої, ваші серця будуть свідками щоденного Божого народження у вас. Дозвольте Богові, щоб освітив ваші життя світлом і ваші серця радістю, аби могли щоденно освітлювати шлях і бути прикладом істинної радості для інших, які живуть у темряві й не відкриті Богові та Його благодатям. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 652
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (35)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)