Ювілейна індульгенція

  • 17 червня 2016, 12:56

Ювілейна індульгенція«Дорогие дети! «Дорогі діти! Сьогодні Я закликаю вас до навернення. Це найважливіше послання, яке Я дала вам тут…»,— сказала нам Божа Мати 25 лютого 1996 року. Вона вчить нас, що навернення — це щоденна робота над своїм серцем. У часі цього Року Милосердя, який триватиме до 20 листопада 2016 року, Церква також особливо закликає нас до навернення та вділяє всіх необхідних милостей. Однією з них є можливість отримання ювілейної індульгенції.

Що означає індульгенція та які її плоди? Папа Франциск пояснює: «…в таємниці примирення Бог прощає гріхи й дійсно їх скасовує, але залишається негативний відпечаток, накладений гріхами на нашу поведінку й думки. Однак милосердя Боже сильніше й за цю біду. Воно стає індульгенцією —поблажливістю — Отця, через Наречену Христову, Його Церкву, – досягає прощеного грішника й позбавляє від усіх наслідків гріха, що залишилися, даючи можливість чинити милосердно й зростати в любові, а не повертатися до гріха» (Папа Франциск, Misericordiae Vultus, 22). Індульгенція — повне прощення гріхів та їх наслідків, яке укріпляє нас, аби ми могли зростати в любові й не повертатися до гріха. Як каже священик Джуліо Масперо, індульгенція — це знаряддя милосердя та надії.

Індульгенція — повне прощення гріхів та їх наслідків, яке укріпляє нас, аби ми могли зростати в любові й  не повертатися до гріха…

Що необхідно для отримання індульгенції? Для цього потрібно: 1) проступити до Таємниці Сповіді; 2) взяти участь у Св. Месі й причаститися; 3) помолитися Символ віри, Отче наш…, Богородице Діво…, Слава Отцю… в намірах Святішого Отця Франциска за потреби, які він «носить у серці заради блага Церкви й усього світу»; 4) здійснити короткий роздум про Милосердя Боже; 5) здійснити коротке паломництво до Святих воріт. Вони відкриті в усіх кафедральних соборах або храмах, вибраних єпископами, та в 4-х Папських базиліках у Римі. Індульгенцію можна отримати також у святилищах та храмах, які традиційно прирівнюються до «ювілейних».

Перехід через Святі Ворота — знак «глибокого бажання істинного навернення». Папа Франциск пише: «Паломництво — особливий знак Святого року, оскільки це ікона шляху, яким іде кожна людина у своєму житті. Життя — паломництво, а людина — подорожній, viator, паломник, що йде дорогою до бажаної мети. Аби добратися до Святих Воріт у Римі й у будь-якому іншому місці, кожен теж повинен здійснити паломництво — під силу. Воно стане знаком того, що милосердя — це теж мета, і щоб її досягнути, потрібні зусилля й жертовність» (Misericordiae Vultus, 14).

[thumb=left]http://medjugorje.com.ua/uploads/posts/2016-06/1466157355_dsc_0145.jpg[/thumbХворі, одинокі й літні люди, які за станом здоров’я не можуть здійснити такого паломництва, можуть отримати індульгенцію «переносячи з вірою й радісною надією момент випробувань, приймаючи Причастя або беручи участь у Святій Месі й спільнотовій молитві, у тому числі за допомогою засобів масової комунікації».

Папа Франциск установив також, щоб каплиці в тюрмах стали святилищами, відвідуючи які, можна здобути індульгенцію. У в’язницях, де немає каплиці, індульгенцію також можна буде отримати, «переходячи через двері своєї камери з думкою й молитвою, зверненою до Отця», що теж є досвідом переображення та спрагою навернення.

Ювілейна індульгенціяЩоразу, здійснюючи одне чи декілька діл милосердя, ми також можемо отримати індульгенцію. При цьому важливо дотриматися й звичайних умов —  сповідь і Причастя, молитва в намірах Папи. Святіший Отець нас запрошує у Ювілейному Році роздумувати над ділами милосердя. «Це — спосіб пробудити нашу совість, яка часто заплющує очі на драму убогості, і глибше проникнути в серце Євангелії, де Божественне милосердя надає перевагу саме бідним. Ісус у Своїй проповіді називає діла милосердя, щоб ми могли зрозуміти, чи ми точно Його учні. Ось діла тілесного милосердя: голодного нагодувати, спраглого напоїти, нагого одягнути, подорожнього в дім прийняти, недужому послужити, в’язня відвідати, померлого поховати. Не забудьмо й про діла духовного милосердя: грішника навернути, ненавченого навчити, у сумніві порадити, засмученого потішити, кривду терпеливо зносити., образу від серця прощати., за живих і померлих молитися.» (Misericordiae Vultus, 15).

Цю ласку відпущення гріхів (індульгенції) ми можемо жертвувати як за самих себе, так і за душі в чистилищі або довірити її в руки Богородиці. Вона як добра Мама знатиме, хто з Її дітей потребує цієї ласки саме зараз. Тільки уявімо собі, що кожен день у цьому Святому Році ми можемо відкрити для однієї душі Небо. А в році 365 днів! :)Душа, якій ми своєю молитвою й ділами милосердя допоможемо прийти на Небо, буде вдячна нам цілу вічність. На Небі вона любитиме нас особливою любов’ю, тому що, як каже нам Божа Матір: «…все те земне, яке, на жаль, багато Моїх дітей ставить на перше місце, щезне, і тільки любов і діла любові залишаться й відчинять ворота Царства Небесного. Біля цих воріт Я буду вас очікувати. Біля цих воріт Я хочу зустріти й обійняти всіх Своїх дітей…» (02.11.2015).

Серце Марії величезне, бо це Серце Мами. У Її Серці є місце для кожної Її дитини. Богородиця хоче привести на Небо кожну душу. А ми можемо щодня допомагати Їй у цьому, виєднуючи індульгенції для душ у чистилищі!

За матеріалами "Радіо Ватикана”

 

Переглядів 3 300
Додати коментар

Послання Богородиці, 9 січня 1986р., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Закликаю вас, щоб ви своїми молитвами допомогли Ісусові у здійсненні всіх планів, які Він тут чинить. Складайте також і жертви Ісусові, щоб здійснилось усе, як Він спланував, щоб сатана не міг нічого вчинити. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 299 588
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

А Ви були в Меджугор'є?


Березень 2024 (37)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)
Жовтень 2023 (23)