Час молитви (о. Любо Куртович, OFM)

  • 03 лютого 2024, 10:35

Пресвята Діва Марія багато разів говорила нам про молитву й необхідність присвячувати їй час. Бог подарував нам цей час і життя – інших у нас немає. Ми живемо це життя тільки раз, без повторів. І цілком можливо його проґавити. Як же не пропустити життя й освятити час, даний нам у дар?

У Книзі Виходу читаємо: "Пам'ятай день суботній, щоб святити його. Шість днів працюватимеш і робитимеш всяке діло твоє. День же сьомий — відпочинок на честь Господа, Бога твого; не робитимеш ніякого діла сам, ані син твій, ані дочка твоя, ані раб твій, ані рабиня твоя; худоба твоя, ані чужинець, що перебуває в твоєму дворі. Бо шість днів творив Господь небо, і землю, й море, і все, що в них, а сьомого дня відпочив; тим і благословив Господь день суботній і освятив його"(Вих. 20:8-11).

Бог дає Своєму народу десять заповідей, одна з яких – заповідь про дотримання дня Господнього. Для нас, християн, це неділя. 

У щотижневому ритмі нашого життя Бог заповідає один день присвячувати Господу. Цю заповідь, як і всі інші, слід було б випереджати реченням: якщо хочеш бути вільним, якщо хочеш навчитися жити як вільна людина, дотримуйся того, що заповідає Бог.

Неділя – не день, присвячений відпочинку. Це день, присвячений Богові. Найкращий же відпочинок – бути в гідному товаристві. Бо бути з Богом – відпочинок кращий, ніж довгий сон і неробство.

Співзвучне із закликом Богородиці до молитви, Боже слово нагадує: "Один бо день у твоїх дворах ліпший, ніж тисяча (деінде)" (Пс. 84:11).

Якщо ми хочемо пізнати Бога, зустріти Його, стати вільними, то повинні заспокоїтися, зупинитися, знайти мужність приділяти час молитві. Це неможливо в постійній біганині, роботі. Це неможливо, живучи в постійному шумі, будучи обтяженими великою кількістю інформації, контенту, який пропонує нам цей світ.

Корисно себе запитати: а чи є в мене час для молитви? Чи є мужність присвячувати час молитві? Куди спрямоване моє життя? Що я маю від життя? 

Чимало людей змучені поспіхом, роботою і постійною біганиною. Не тому, що їх хтось змушує – вони змушують себе самі. На жаль, люди самі обкрадають себе, не дозволяючи собі вільного часу.

У цьому та подібному ритмі не лишається часу для розмови з сім’єю, для Бога, для інших людей, для хобі, для того, що живить душу й життя.

Богородиця як Мати хоче закликати до мужності приділяти час саме молитві, у якій можна знайти повноту життя. Час, відданий молитві,  – найкраще проведення часу. Ми схильні думати, що надто зайняті, щоб молитися, але по закінченні її бачимо, що насправді молитва економить час.

На жаль, нічого не розуміють так поверхово й не практикують так мало, як молитву. Тож усім серцем спрямуйте погляд у молитві до Бога, а не до своїх проблем, і побачите, що Бог почне творити тоді чудеса преображення у вашому житті.

Молитва

Пресвята Діво Маріє, Матір віри і Матір молитви! Навчи нас молитися. Заступайся за нас у молитві. Молися з нами й за нас так само, як Ти молилася з першою Церквою, з апостолами в очікуванні обітниці Ісуса – Духа Святого. Ти, благодаті повна, не перестаєш закликати Своїх дітей із прагненням в серці, щоб ми нарешті всерйоз прийняли Твої слова й пережили силу благодаті Божої. Нехай відбудеться преображення нашого серця і життя через ті моменти, які ми віддамо Богові в автентичній молитві, у якій Бог може прийти до нас і чинити Свої чудеса. Нехай через нашу молитву Бог зможе прийти до нас і через нас – до всіх, кого зустрінемо. Амінь.

Переглядів 439
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 грудня 1992., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! Сьогодні хочу всіх вас узяти під Свій Покров і захистити вас від усіх нападів сатани. Сьогодні день миру, але в цілому світі – багато немиру. Тому закликаю вас, щоб усі разом зі Мною, через молитву, будували новий світ миру. Без вас Я не можу цього зробити. І тому закликаю вас Своєю Материнською любов’ю, а все інше Бог виконає. Тож відкрийтеся Божим планам та Його задумам, щоби ви могли співпрацювати з Ним заради миру й добра. Не забувайте, що ваше життя не є вашим, але даром, яким маєте радувати інших та вести їх до вічного життя. Дорогі діти, нехай вас завжди супроводжує ніжність Мого Маленького Ісуса. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 652
11:25, 14-07-2014
Всі статті

ДНІ ДУХОВНОЇ ВІДНОВИ


Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (35)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (46)
Листопад 2023 (40)