Папа Павло VI: Cин Марії

  • 08 березня 2017, 10:50

Папа Павло VI: Cин МаріїПресвята Діва завдяки дарові та служінню Богоматеринства, які з’єднують Її з Сином Відкупителем, тісно пов’язана і з Церквою через Свої благодатні дари і служіння.


Діва і Матір

«Богородиця — прообраз Церкви… Бо в таємниці Церкви, яка також з повним правом називається Матір’ю і Дівою, на першому місці стоїть Пресвята Діва Марія, Яка дає найбільш піднесений та винятковий приклад і Діви, і Матері…

Отож Церква, споглядаючи Її таємничу святість, наслідуючи Її любов і вірно виконуючи волю Отця, через прийняте з вірністю слово Боже сама стає Матір’ю, бо проповіддю і хрещенням своїх синів, зачатих від Духа Святого і народжених від Бога, Вона народжує для нового і безсмертного життя. І сама Вона — діва, яка зберігає неушкодженою і чистою вірність, обіцяну Нареченому, і, наслідуючи Матір Свого Господа, силою Святого Духа дівственно береже цілісну віру, тверду надію і щиру любов» (Lumen Gentium, 63-64).

Ці слова Догматичної Конституції Lumen Gentium Другого Ватиканського собору, який по скорій смерті Папи Івана ХХІІІ очолив Папа Павло VІ. З великою ймовірністю слова цього документа належать безпосередньо йому.

Джованні Баптист Монтіні завдяки своїй матері, священикам, викладачам із дитинства зростав у духовній близькості з Богородицею. Співробітництво з Папою Пієм ХІІ, який уперше посвятив світ Непорочному Серцю Марії, ще більше зміцнило цю близькість. Марія для нього була Матір’ю. І ці відносини він передав усій Церкві.

 

Матір з хреста

Відновлюючи роботу Другого Ватиканського собору і віддаючи його під опіку Богородиці, Папа Павло VІ подарував Санктуарію Матері Божої Фатімської Золоту Троянду зі словами: «Ця святиня знаходиться сьогодні в почитанні не тільки португальського народу, але й у католицьких вірних усього світу. Тому довіряємо Небесній Матері весь рід людський, його недуги й потреби, а також його віддані устремління й гарячі надії».

Продовжуючи, Папа схвильованим голосом виголосив молитву, яка сьогодні не менш актуальна:

«О Діво Маріє, велична Мати Церкви, Тобі довіряємо ми всю Церкву та екуменічний Собор.

Ти, Яку зворушливо називають іменем «Поміч єпископів», охороняй пастирів Церкви в їхньому служінні та прийди їм на допомогу. Заступайся також за всіх священиків, ченців і мирян, які допомагають їм у важкій пастирській справі.

Умираючи на хресті, Спаситель дав Тебе як турботливу Матір Своєму улюбленому учневі. Згадай християнський народ, довірений Тобі. Піклуйся про всіх Твоїх дітей. Додай Твою силу і цінність їхнім просьбам перед Богом. Оберігай їхню віру в чистоті та стійкості, укріпи їхню надію, розпали їхню любов.

Згадай тих, хто перебуває у страху, потребі й небезпеці, особливо тих, хто за свою християнську віру переслідуваний і закутий у ланцюги. Ти, Діво й Мати, наділи їх силою та мужністю і принеси скоріше довгожданий день правди і визволення.

Зверни Свій добрий погляд на наших відділених братів, зроби так, щоб ми якомога швидше стали єдиними. Адже Ти народила Христа, будівничого моста єдності між людьми і Богом.

Ти, святине чистого, ніколи не вигасаючого світла, випроси у Свого Єдинородного Сина, через Якого ми отримали примирення з Отцем, щоб Він був поблажливим до наших помилок, забрав від нас будь-який розділ і подарував братню любов.

Твоєму Непорочному Серцю, Богородице Діво і Мати, ми посвячуємо все людство. Приведи його до визнання єдиного і правдивого Спасителя – Ісуса Христа. Визволи його від усякого нещастя, яке походить від гріха, і встанови мир, заснований на правді, справедливості, свободі й любові.

І нарешті, оберігай усю Церкву, чого вона особливо потребує під час святкування цього екуменічного Собору, щоб співати Богові Милосердя велику хвалу і подяку, радість і славу, бо через Тебе сотворив великеє Сильний, о найсолодша, о ласкава, о милостива Діва Маріє».


Матір Церкви

Учення про Діву Марію – це завжди велика допомога в розумінні діла Спасіння і Церкви. Наприкінці третьої соборної сесії 21 листопада 1964 р., Папа Павло VІ проголосив Марію «Матір’ю Церкви». Це рішення викликало велику підтримку більшості отців Собору. Саме тому одна з глав Догматичної Конституції Lumen Gentium присвячена відносинам Марії і Церкви.

«Тому на славу Пресвятої Діви і на наше потішення, ми проголошуємо Марію Матір’ю Церкви, … це значить, усього християнського народу, вірних і пастирів, і кожен може назвати Її Матір’ю. І ми вважаємо, що до цього імені буде звертатися ще більше людей і вшановувати Її буде весь християнський народ».


Джерела:

-Документи II Ватиканського Собору

-vatican.va

-Der marianische Papst Paul VI

Взято з газети Світло Марії

Переглядів 0
Додати коментар

Послання Богородиці, Цариці миру, від 2 березня 2015
Дорогі діти! Ви — Моя сила. Ви, апостоли Мої, які своєю любов’ю, смиренням і тишею молитви чините так, щоби був пізнаний Мій Син. Ви живете в Мені. Ви Мене носите у своєму серці. Ви знаєте, що маєте Маму, яка вас любить і яка прийшла, щоби принести любов. Дивлюсь на вас у Небесному Отці, ваші думки, ваші болі, страждання і приношу їх Своєму Синові. Не бійтесь, не втрачайте надію, бо Мій Син слухає Свою Маму. Відколи Він народився, Він любить, і Я хочу, щоб ту любов пізнали всі Мої діти. Щоб до Нього повернулися ті, які залишили Його через свій біль і нерозуміння, і щоб Його пізнали всі ті, які Його ніколи не знали. Тому ви тут, апостоли Мої, і Я як Мати з вами. Моліться за міць віри. Бо з міцної віри приходять любов і милосердя. Через любов і милосердя допоможете всім тим, які не усвідомлюють, що вибирають темряву на місце світла. Моліться за своїх пастирів, бо вони — сила Церкви, яку вам залишив Мій Син. Через Мого Сина вони є пастирями душ. Дякую вам.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 411
11:25, 14-07-2014
Всі статті

Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (24)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)