Меджугор'є - місце молитви, миру»Літургійні читання»РКЦ»П’ятниця ХІХ звичайного тижня, рік ІІ

П’ятниця ХІХ звичайного тижня, рік ІІ

  • 12 серпня 2022, 00:30

Римо-католицький календар

П’ятниця ХІХ звичайного тижня, рік ІІ

Перше читання
Єз 16, 1-15. 60. 63

Читання з Книги пророка Єзекиїла.

Надійшло до мене таке слово Господнє: «Сину чоловічий! Вистав перед очі Єрусалимові всі її гидоти, скажи: Так говорить Господь Бог до Єрусалиму: Рід твій та походження — з Ханаан-краю. Батько твій — аморій, мати — хеттитка. 4 При народинах твоїх, тоді як ти на світ з’явилась, ні пупця тобі не обрізано, ні водою тебе не обмито, щоб була чиста, ні сіллю не натерто, ані в пелюшки не повито. Нічиє око тебе не пожалувало, щоб із милосердя до тебе хоч одне щось із цього тобі зробити. Ні, тебе викинуто в поле, гидуючи тобою, коли ти народилась.  І йшов я мимо тебе й побачив, як ти вовтузилась у власній крові, і сказав тобі: Живи у твоїй крові,  рости, немов трава в полі. Ти виросла, зробилась великою й дійшла до прекрасної вроди. Позаокруглювались у тебе груди та й волосся виросло густо, тільки була ти гола, невкрита.  Я переходив попри тебе й уздрів, і ось видно було, що прийшла твоя пора любови. І я накинув полу одежі моєї на тебе й прикрив твою голизну. Я присягнув тобі; увійшов у союз з тобою, — слово Господа Бога, — і ти стала моєю.  Я викупав тебе в воді, обмив із тебе кров і намастив тебе олією.  Я одягнув тебе в гаптовану одежу, обув тебе в сап’янці, підперезав тебе вісоном і вкрив тебе шовком.  Я прикрасив тебе оздобами, надів тобі на руки обручки, а на шию намисто.  Я дав тобі каблучку до носа, і кульчики до вух і пишний вінець тобі на голову.  Ти розкошувала в золоті й у сріблі, одіж твоя була — вісон, шовк і гаптована тканина. Питльованою мукою, медом і олією ти годувалась. Прекрасною ти стала, хоч би й у цариці.  І слава твоя пронеслась проміж народами з-за твоєї вроди, бо вона (врода) була досконала величчю, яку я поклав на тебе, — слово Господа Бога. Ти ж, покладаючись на твою вроду й послуговуючись твоєю славою, запопалася блудувати, і щедро блудувала з кожним перехожим.
Та я спогадаю про союз мій із тобою за днів молодощів твоїх і встановлю з тобою союз віковічний, щоб ти згадала й засоромилась, і не посміла більш зо стиду й уст відкрити, як я прощу тобі все, що ти коїла», — слово Господа Бога.

Або:
Єз 16, 59-63

Читання з Книги пророка Єзекиїла.

    Так говорить Господь Бог: 
    «Я вчиню з тобою, як ти чинила, зневаживши присягу й порвавши союз зо Мною. Та я спогадаю про союз мій із тобою за днів молодощів твоїх і встановлю з тобою союз віковічний. Ти спогадаєш про твою поведінку й засоромишся, коли Я візьму твоїх сестер, старших і менших від тебе,  і дам їх тобі за дочок, – та не з моєї умови з тобою. 
    Я встановлю з тобою мій союз, і ти взнаєш, що Я , – Господь, щоб ти згадала і засоромилась, і не посміла більш зо стиду й уст відкрити,  як Я прощу тобі все, що ти коїла», – слово Господа Бога.

   Слово Боже.

Псалом респонсорійний
Іс 12, 2. 3-4. 5-6 (П.: пор. 1вг)

Гнів проминув Твій, Ти мене утішив.

Ось Бог — моє спасіння! *
Я уповаю і не боюся, 
бо Господь моя сила й  моя пісня, *
Він — моє спасіння!
  
Ви будете з радістю черпати воду *
з джерел спасіння.
Хваліте Господа, признавайте Його ім’я! †
Розголосіть між народами про Його подвиги, *
нагадуйте, що ім’я Його величне!

Співайте Господеві, бо Він учинив велике; *
нехай дізнаються про це по всій землі!
Ликуйте й веселіться, мешканці Сіону! *
Бо Святий Ізрáїля — великий серед вас.”

Спів перед Євангелієм
1 Сл 2, 13

Алілуя, алілуя, алілуя.

Згадайте слово Боже не як слово людське,
а як воно є справді: як Боже слово.

Алілуя, алілуя, алілуя.

Євангеліє
Мт 19, 3-12

 Слова Євангелія від святого Матея.

Фарисеї  підійшли до Ісуса і, спокушаючи Його,  запитали: «Чи можна чоловікові відпустити свою жінку з якої-будь причини?» 
Він відповів їм: «Хіба ви не читали, що Творець від початку створив їх чоловіком і жінкою, і мовив: „Тому покине чоловік батька й матір і пристане до своєї жінки, і будуть вони двоє одним тілом”, так що вони будуть більше двоє, лиш одне тіло. Що, отже,  Бог получив,  людина хай не розлучає». 
Кажуть вони до Нього: «Чому ж тоді Мойсей звелів дати розвідний лист і відпустити її?» 
А Він сказав їм: «Задля жорстокости сердець ваших Мойсей дозволив вам відпускати жінок ваших; спочатку ж не було так. А Я кажу вам: Хто відпускає свою жінку — за винятком розпусти — і ожениться з іншою, той чинить перелюб; і хто ожениться з розвідкою, чинить перелюб».
Кажуть до Нього учні: «Коли така справа чоловіка з жінкою, то ліпше не женитись». 
Він же відповів їм: «Не всі це слово розуміють, а ті лише, кому дано. Бувають-бо скопці, що з матернього лона такими народились;  бувають і скопці, що їх люди оскопили; бувають і скопці, що самі себе оскопили задля небесного царства. 
Хто може збагнути, нехай збагне».

    Слово Господнє.

Переглядів 618
Додати коментар

Послання Богородиці, 25 травня 2008., Меджуґор'є.
“Дорогі діти! У цей час благодаті, коли Бог дозволив Мені бути з вами, знову закликаю вас, дітоньки, до навернення. Працюйте над спасінням світу в особливий спосіб,доки Я з вами. Бог є милосердний і дає особливі благодаті, тому шукайте їх через молитву. Я з вами й не залишаю вас самих. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Спецтема

Онлайн трансляція...

Переглядів 300 505
11:25, 14-07-2014
Всі статті

Фоторепортаж

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

А Ви були в Меджугор'є?


Квітень 2024 (28)
Березень 2024 (41)
Лютий 2024 (37)
Січень 2024 (26)
Грудень 2023 (47)
Листопад 2023 (40)