Меджугор'є - місце молитви, миру»Медіа»Відео»Проповіді»Проповідь (3.04.2020, о. Звонімір Павичич)

Проповідь (3.04.2020, о. Звонімір Павичич)

  • 04 квітня 2020, 13:55

«І знову бажали вони його схопити, та уник він їхніх рук». Відносини між Ісусом і євреями, які не приймають Його і Його вчення, стають все більш нестерпними. До сих пір це були мовчазні напади, розмови між собою, але тепер євангеліст показує нам дуже напружену сцену, в якій іудеї беруть каміння, щоб самостійно виконати покарання, якого він, на їхню думку, заслуговує, - тобто, побиття камінням і смерть. Але Ісус висковзує у них з рук. Його ця година все ще не пробила - він ще попереду.

Якщо ми подивимося на відносини між євреями і Ісусом, то побачимо, що були ті, хто, згідно з Євангелієм, легко приймали Його, але були й такі, хто ніяк не міг прийняти Його. Серед останніх були головним чином священики і книжники, з якими Ісус регулярно вступав в дискусію. На цей раз вони не заперечували проти справ Ісуса, але - проти Його слів. Він називав Себе Богом. Тобто називав Бога Своїм Отцем, що означало, що Він - Його Син, і що Він сам - Бог.Для єврея це було немислимо. Оскільки, в основі їхньої віри в Бога лежить той факт, що Бог один, і крім Нього немає і не може бути іншого. Але раптом з'являється хтось на ім'я Ісус, який стверджує, що Він Син Божий, що Він Бог. І для них - це вирок для Нього, тому що Він робить себе Богом.

Можна подумати, що вони не такі вже погані, а всього лише захищали свою релігію від можливого богохульства. Але можна зробити висновок і про те, що вони не були достатньо відкриті Божому ведінню, а особливо тому, що здійснював Ісус з їх народом. І дійсно: важливо саме те, що робив Ісус. Він сам говорить про свої вчинки як про «добрі справи» і запитує їх, за який з цих вчинків вони його засуджують?Вчинки хороші, і за них немає ніякого осуду, але слова - небезпечні, і Він засуджений через слова. Тому вони засуджують Ісуса в своїх серцях, але поки не виконують вироку, тому що ще не прийшов Його час.

Брати і сестри, сьогоднішній фрагмент Євангелія говорить нам про те, що неможливо прийняти Ісуса частково. Тобто прийняти Його в одних речах, а в інших ні. Ми повинні прийняти Ісуса повністю, цілком. В іншому випадку ми самі собі підписуємо вирок. Ісуса не можна розділити на частини, а потім взяти те, що нам подобається, і відкинути або промовчати про те, що нам не подобається. Хоча сьогодні ми бачимо, як багато хто це робить.Вони беруть у Ісуса тільки те, що їм легко виконувати і чому зручно вірити, а все, що їм здається занадто важким, - відкидають. Але в такому разі вони приймають не Ісуса, але свої власні інтереси, власні ідеї та схильності - і укладають їх в слово, волю або вчення Ісуса. І все це - одне велике лицемірство і величезна помилка. Це шлях у прірву, з якої дуже важко вибратися. Сьогодні віруючі бояться свідчити про Того Христа, Який ходив по цій землі, випромінюючи любов і все приймаючи в любові.Але цей Ісус нікого не обманював. Він не закривав очі на гріх, він не підтримував розпусту, збочення. Він приймав людей, які впали в такий стан, але він виводив їх з такого стану.

А сьогодні багато вимагають від християнина прийняти в ім'я Бога, в ім'я Ісуса Христа, будь-яке збочення, будь-яке безумство і розпусту, як щось нормальне, добре і цінне для суспільства. Ісус приймав всіх людей, але Він відвертав їх від зла, звільняв від гріха і рабства сатани, зціляв від хвороб і ніколи не приймав гріха. Він звільняв людей від нього.Тому і ми сьогодні не можемо прийняти те, що є гріхом. Ми повинні проповідувати любов Божу і Закон, який Він записав у наших серцях. Любов, - яка зцілює серця, розбиті гріхом, і Закон, який захищає людину від втрати власної гідності.

Той, хто готовий повністю слідувати словам Ісуса, часто відчуває себе подібно до пророка Єремії, який страждає від зради з боку своїх друзів і наклепу з усіх боків. Скільки разів з нами трапляється так, що саме тоді, коли ми слідуємо до кінця словам Ісуса, суспільство плює на нас, розпускає про нас брехливі чутки і просто не приймає?По суті, вони не приймають Ісуса. І думають, що якщо вони зможуть змусити нас замовчати, вони змусять замовкнути Ісуса і скинуть Його Закон. Але Церкву не здолають навіть ворота пекла, тому що з нею завжди її Глава - Ісус Христос, Який Духом Своїм веде Церкву по вірному шляху, захищаючи її від всіх помилок - в дім Отця, де вона буде в цілковитій безпеці.

Брати і сестри, ми повинні усвідомити, що нам нелегко буде проповідувати вчення Ісуса в цьому світі, але нам необхідно знати, що ми завжди маємо допомогу Божу, подібно до того, як пророк Єремія, який вигукує: «Але Господь зо мною, немов воїн сильний!»І з нами Господь завжди, коли ми живемо по Його слову. Це слово ми чули тільки що і переломили його, як хліб, і наситилися ним. Будемо постійно слухати Його слово.Давайте живитися ним, і нехай воно повністю заповнить наше серце! Нехай воно загострить нашу совість, щоб нам завжди йти істинним християнським шляхом віри, надії і любові!

І сьогодні давайте повторювати в своєму серці слова пророка Єремії: «Але Господь зо мною, немов воїн сильний!» І давайте не будемо нічого боятися!

Переглядів 1 653
Додати коментар