Головна > РКЦ > Літургійні читання на понеділок XVIII звичайного тижня, рік ІІ (РКЦ)

Літургійні читання на понеділок XVIII звичайного тижня, рік ІІ (РКЦ)


3-08-2020, 11:19.

Римо-католицький календар

Понеділок XVIII звичайного тижня, рік ІІ

Перше читання
Єр 28, 1-17

Читання з Книги пророка Єремії

На початку панування царя Седекії, юдейського царя, на четвертому році, у місяці п’ятому, промовив до мене пророк Ананія, син Аззура, з Гівеону, в домі Господньому, при священиках та при всім народі: «Так говорить Господь Сил, Бог Ізраїля: "Розіб’ю ярмо вавилонського царя! Через два роки поверну у це місце все начиння Господнього дому, що забрав Навуходоносор, вавилонський цар, із цього місця й переніс у Вавилон. Та й юдейського царя Єхонію, сина Йоакима, і всіх юдейських полонених, яких забрали у Вавилон, поверну у це місце, – слово Господнє, – бо Я розіб’ю кормигу вавилонського царя”». І відповів пророк Єремія до пророка Ананії при священиках і при всьому народі, що стояли в домі Господнім. І сказав пророк Єремія: «Нехай дійсно так станеться! Нехай так учинить Господь, нехай Господь справдить твої слова, які ти прорік, й нехай поверне у це місце посуд Господнього дому й усіх полонених з Вавилону! Однак же вислухай добре оце слово, що я скажу при тобі й при всіх людях: Ті пророки, які виступали поперед мене й поперед тебе з давніх-давен, пророкували супроти сильних країн і великих царств війну, нещастя й пошесть. Що ж до пророка, що віщує мир, то тільки, коли слово його справджувалось, визнавали його за пророка, якого справді послав Господь». Тоді пророк Ананія зняв з шиї ярмо у пророка Єремії та й поламав його. І промовив Ананія при всіх людях: «Так говорить Господь: "Ось так за два роки Я розіб’ ю кормигу Навуходоносора, вавилонського царя, на шиї в усіх народів”!» І пішов пророк Єремія своєю дорогою. Після того, як пророк Ананія поламав ярмо з шиї Єремії, надійшло таке слово Господнє до пророка Єремії:  «Іди й скажи Ананії: Так говорить Господь: "Ти поламав ярмо дерев’яне, а замість нього Я зроблю кормигу залізну”. Так бо говорить Господь Сил, Бог Ізраїля: "Я накладу залізне ярмо на шиї цим народам, щоб служили Навуходоносору, вавилонському цареві, і вони служитимуть йому. Навіть польового звіра Я передам йому”». І сказав пророк Єремія до пророка Ананії: «Слухай лишень, Ананіє: Господь не посилав тебе, і ти підводиш цей народ покладатись на неправду. Тому так говорить Господь: "Ось Я викину тебе з землі; ще цього року вмреш, бо ти говорив віроломство всупереч Господу”». І справді помер пророк Ананія того ж року, сьомого місяця.

Слово Боже

Псалом респонсорійний
Пс 119 (118), 29 і 43. 79-80. 95 і 102 (П.: пор. 68б)

Присудів Твоїх навчи мене, Боже

Відверни від мене шлях неправди, – *
помилуй мене за Твоїм законом.
І слово правди з моїх уст не відніми назовсім, *
бо на Твої присуди я покладаю надію.

Хай пригорнуться до мене ті, які Тебе бояться, – *
вони пізнають Твої свідоцтва.
Нехай серце моє буде бездоганним у Твоїх настановах, *
щоб я не осоромивсь.

Мене підстерігають грішники, аби мене погубити, *а я вглиблююся у Твої свідчення, Боже.
Від Твоїх присудів я не ухиляюсь, *
бо Ти мене навчаєш.

Спів перед ЄвангеліємЇ
Мт 4, 4б

Алілуя, алілуя, алілуя

Не самим хлібом житиме лю­дина,
але кожним словом, що вихо­дить з уст Божих.

Алілуя, алілуя, алілуя

Євангеліє
Мт 14, 13-21

† Читання святого Євангелія від Матея

    Коли Ісус почув про смерть Йоана Хрестителя, відплив  звідти човном у пустинне й самітне місце; народ же, довідавшись про це, пішов за Ним з міст пішки. А вийшовши Ісус, побачив силу народу і змилосердився над ними та вигоїв їхніх недужих. 
    Якже настав вечір, підійшли до Нього Його учні й кажуть: «Пусте це місце та й час минув уже. Відпусти людей, нехай  ідуть по селах та куплять собі поживи». 
    А Ісус сказав їм: «Не треба їм відходити: дайте ви їм їсти».
    Вони ж мовлять до Нього: «Ми маємо тільки п’ять хлібів  і дві риби».
    Тоді Він каже: «Принесіть Мені їх сюди». 
    І, звелівши народові посідати на траві, взяв п’ять хлібів і дві риби, підвів очі до неба, поблагословив і розламав ті хліби, і дав учням, а учні – людям. Всі їли до наситу  й назбирали куснів, що зосталися, дванадцять кошів повних. Тих же, що їли, було яких п’ять тисяч чоловіків, окрім жінок та дітей.

Слово Господнє

В рік А, якщо цей уривок прочитано у попередню неділю, сьогодні потрібно прочитати Мт 14, 22-36.

+Читання святого Євангелія від Матея

Після того як люди наситилися, Ісус звелів своїм учням сісти в човна й плисти раніше за Нього на інший бік, а Він тим часом відпустить людей. Відпустивши народ, піднявся сам на гору, щоб молитися. Як звечоріло, Він залишався там на самоті. Човен уже був далеко від берега; його кидали хвилі, бо дув супротивний вітер. У четверту сторожу ночі Ісус попрямував до них, ідучи по морю. А учні, побачивши, що Він іде по морю, жахнулися, кажучи, що це привид, і зі страху закричали. Зараз же сказав їм Ісус: «Відваги, це Я, не бійтеся!» Петро, озвавшись до Нього, сказав: «Господи, коли це Ти, накажи, щоб я пройшов до Тебе по воді!» Він же сказав: «Іди!» І, вийшовши з човна, Петро пішов по воді, щоб іти до Ісуса. Та, побачивши сильний вітер, злякався, почав тонути і закричав, гукаючи: «Господи, спаси мене!» І зараз Ісус, простягнувши руку, схопив його та й каже йому: «Маловірний, чому ти засумнівався?» Коли вони увійшли до човна, вітер стих. А ті, які були в човні, поклонилися Йому, кажучи: «Ти насправді є Божий Син!» Перепливши, ступили на землю Генісаретську. Впізнавши Його, люди цієї місцевості сповістили всю околицю, принесли до Нього всіх хворих і благали Його, щоб тільки доторкнутися до краю Його одягу; і ті, хто доторкався, – одужували.

Слово Господнє


Повернутися назад