Головна > РКЦ > Літургійні читання на ІІІ Неділю Великого Посту, рік А (РКЦ )

Літургійні читання на ІІІ Неділю Великого Посту, рік А (РКЦ )


15-03-2020, 00:30.

Римо-католицький календар

ІІІ Неділя Великого Посту, рік А

Перше читання
Вих 17, 3-7

Читання з Книги Вихід

Тими днями народ страждав від нестачі води то й нарікав на Мойсея словами: «Навіщо оце ти вивів нас із Єгипту, щоб спрагою заморити нас, і дітей наших, і скот наш?» Заголосив Мойсей до Господа: «Що діяти мені з цим народом? Ще трохи, і укаменують мене». І відповів Господь Мойсеєві: «Йди попереду народу; візьми з собою кілька старшин ізраїльських, і палицю, якою ти вдарив по Нілу, візьми в руку, та й іди. Ось Я стану перед тобою там, на скелі, на Хориві, і коли вдариш ти по скелі, вода зрине з неї, і люди питимуть». Так і зробив Мойсей на очах старшин Ізраїля. І назвав те місце: Масса і Меріва, через сварку синів Ізраїля і тому, що спокушали Господа словами: «Чи є Господь між нами, чи нема?»

Слово Боже

Псалом респонсорійний
Пс 95 (94), 1-2. 6-7аб. 7в-9 (П.: пор. 8)

Хай серце ваше днесь не кам’яніє.
або: Якби ж це ви почули голос Господній: «Не робіть закам’янілими серця ваші».

Ходіть, Господу заспіваймо, *
вигукуймо Скелі нашого спасіння.
Прийдемо в Його присутність із хвалою – *
і радісно Йому пісні співаймо.

Ходімо, поклонімось, припадімо, *
і впадімо на коліна перед Господом, +
який сотворив нас.
Адже Він є наш Бог, *
ми – народ Його пасовиська, отара під Його рукою.

Сьогод­ні, коли почуєте Його голос: *
«Не робіть закам’янілими ваші серця,
як біля Мериви, в день Масса в пустелі, +
де спокушали Мене батьки ваші. *
Вони випробували Мене, хоча Мої діла узріли».

Друге читання
Рим 5, 1-2. 5-8

Читання з Послання святого апостола Павла до римлян

Брати! Оправдавшись від віри, ма­ємо мир з Богом через нашого Господа Ісуса Христа, через якого ми вірою одержали доступ до тієї благодаті, в якій пе­ребуваємо і хвалимося у надії Божої слави. Надія ж не засоромлює, адже Бо­жа любов розлита в наших серцях через даного нам Святого Духа. Христос, коли ми ще були без­силі, у відповідний час помер за нече­с­тивих. Навряд чи хто помре за пра­вед­ника; хіба, може, хтось за добро­чин­ця і наважиться померти. Але Бог виявляє свою любов до нас тим, що Христос за нас помер, ко­ли ми були ще грішниками. //

Слово Боже

Спів перед Євангелієм
Пор. Йн 4, 42. 15

Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.

Господи, Ти –істинно Спа­си­тель світу,
дай ме­ні живої води, щоб не прагнути мені більше.

Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.

Євангеліє
Йн 4, 5-42 (довше)
або 5-15. 19б-26. 39а. 40-42 (коротше)

† Читання святого Євангелія від Йоана

Того часу Ісус приходить до одного міста в Самарії, що називається Сихар, по­бли­зу поля, яке Яків дав своєму си­нові Йосифові. Була там криниця Якова. Тож Ісус, втомившись з дороги, сів отак на краю криниці. Було десь близько шостої години. Приходить жінка із Самарії зачерпнути води.  Каже їй Ісус: «Дай Мені на­пи­ти­ся!» Учні ж Його пішли в місто, щоб купити їжі. Тоді жінка-сама­рянка промовила до Нього: «Як Ти, будучи юдеєм, про­сиш пити в мене, коли я – жінка-сама­рянка?» Адже юдеї не мають відносин  із самарянами. Ісус у відповідь сказав їй: «Коли б ти знала Божий дар і хто Той, що го­ворить тобі: "Дай мені напитися!” – ти просила б у Нього, і Він дав би то­бі живої води». Каже йому жінка: «Пане, Ти навіть не маєш чим зачерпнути, а криниця глибока, звід­ки, отже, маєш живу воду? Хіба Ти більший за нашого бать­ка Якова, який дав нам криницю: і сам з неї пив, і сини його, і вівці його?» У відповідь Ісус сказав їй: «Кож­ний, хто п’є цю воду, буде спраглий знову, а хто питиме воду, яку Я йому дам, не матиме спраги повік, бо вода, яку Я йому дам, стане в ньому дже­релом води, що б’є в життя віч­не». Каже Йому жінка: «Пане, дай ме­ні цієї води, щоб я не мала спраги й не приходила сюди черпати». Говорить їй Ісус: «Іди, поклич свого чоловіка і приходь сюди». У відповідь жінка сказала Йо­му: «Не маю я чоловіка». Каже їй Ісус: «Добре ти сказала, :"Не маю я чоловіка”, бо п’ятьох чоловіків ти мала, і той, якого нині маєш, не є твоїм чо­ловіком. Це ти правду сказала». Каже жінка Йому: «Пане, я бачу, що Ти – Пророк. Наші отці поклонялися на цій горі, а ви кажете, що в Єру­са­лимі те місце, де потрібно покло­няти­ся». Ісус промовив до неї: «Вір Мені, жінко, що надходить година, коли ні на цій горі, ні в Єрусалимі  будете поклонятися Отцеві. Ви поклоняєтеся Тому, кого не знаєте; ми ж поклоняємося Тому, ко­го знаємо, бо спасіння від юдеїв. Але надходить година, – і  вона є нині, – коли правдиві по­клон­ники будуть поклонятися Отцеві в Духові та істині, бо Отець шукає собі таких поклонників. Бог є Дух, і тим, хто Йому покло­ня­єть­ся, належить поклонятися у Духові та істині». Відказує Йому жінка: «Знаю, що прийде Месія, який назива­єть­ся Христос; коли Він прийде, то спо­вістить нам усе!» Каже їй Ісус: «Це Я – той, хто го­ворить з тобою!» Й у цей момент надійшли Його учні й ди­вувалися, що Він розмовляв із жін­кою. Однак ніхто з них не спи­тав: «Чого шукаєш?» – або: «Чому розмов­ля­єш з нею?» А жінка залишила свою посудину на воду, пішла до міста й каже людям: «Ходіть і подивіться на чолові­ка, який мені сказав усе, що я зро­би­ла! Чи ж не Він Христос?» Вони вийшли з міста й пішли до Нього. Тим часом учні просили Його, кажучи: «Равві, їж!» Та Він сказав їм: «Я маю їсти по­жи­ву, якої ви не знаєте». Тоді учні почали перемовля­тися між собою: «Чи не приніс хто Йо­му їсти?» Каже їм Ісус: «Моя пожива – чинити волю Того, хто послав Ме­не, та довершити Його справу. Чи не кажете ви так: "Ще чотири місяці і жнива настануть ?” От Я кажу вам: Підійміть ваші очі й погляньте на ниви, які стали білими для жнив. Уже той, хто жне,  одержує наго­роду і збирає плід на вічне жит­тя, щоб разом раділи: і той, хто сіє, і той, хто жне. Адже тут справджується приказ­ка: "Один сіє, а інший жне”. Я послав вас жати те, над чим ви не трудилися; інші трудилися, а ви увійшли в їхню працю!» Багато самарян з того міста по­вірило в Нього через слова жінки, яка за­свідчила: «Він сказав мені все, що я зробила». Отже, коли прийшли до Нього самаряни, то просили Його, щоби побув у них. І Він пробув там два дні. І значно більше повірило через Його слово. Жінці ж казали: «Вже не через сказане тобою віримо, адже ми самі почули та знаємо, що насправді Він –  Спа­си­тель світу!»

Слово Господнє

Коротше:

† Читання святого Євангелія від Йоана

Того часу Ісус приходить до одного міста в Самарії, що називається Сихар, по­бли­зу поля, яке Яків дав своєму си­нові Йосифові. Була там криниця Якова. Тож Ісус, втомившись з дороги, сів отак на краю криниці. Було десь близько шостої години. Приходить жінка із Самарії зачерпнути води.  Каже їй Ісус: «Дай Мені на­пи­ти­ся!» Адже учні  Його пішли в місто, щоб купити їжі. Тоді жінка-сама­рянка промовила до Нього: «Як Ти, будучи юдеєм, про­сиш пити в мене, коли я – жінка-сама­рянка?» Адже юдеї не мають із самарянами. Ісус у відповідь сказав їй: «Коли б ти знала Божий дар і хто Той, що го­ворить тобі: "Дай мені напитися!” – ти просила б у Нього, і Він дав би то­бі живої води». Каже йому жінка: «Пане, Ти навіть не маєш чим зачерпнути, а криниця глибока, звід­ки, отже, маєш живу воду? Хіба Ти більший за нашого бать­ка Якова, який дав нам криницю: і сам з неї пив, і сини його, і вівці його?» У відповідь Ісус сказав їй: «Кож­ний, хто п’є цю воду, буде спраглий знову, а хто питиме воду, яку Я йому дам, не матиме спраги повік, бо вода, яку Я йому дам, стане в ньому дже­релом води, що б’є в життя віч­не». Каже Йому жінка: «Пане, дай ме­ні цієї води, щоб я не мала спраги й не приходила сюди черпати. Пане, я бачу, що Ти – Пророк. Наші отці поклонялися на цій горі, а ви кажете, що в Єру­са­лимі те місце, де потрібно покло­няти­ся». Ісус промовив до неї: «Вір Мені, жінко, що надходить година, коли ні на цій горі, ні в Єрусалимі  будете поклонятися Отцеві. Ви поклоняєтеся Тому, кого не знаєте; ми ж поклоняємося Тому, ко­го знаємо, бо спасіння від юдеїв. Але надходить година, – і  вона є нині, – коли правдиві по­клон­ники будуть поклонятися Отцеві в Духові та істині, бо Отець шукає собі таких поклонників. Бог є Дух, і тим, хто Йому покло­ня­єть­ся, належить поклонятися у Духові та істині». Відказує Йому жінка: «Знаю, що прийде Месія, який назива­єть­ся Христос; коли Він прийде, то спо­вістить нам усе!» Каже їй Ісус: «Це Я – той, хто го­ворить з тобою!» Багато самарян з того міста по­вірило в Нього. Отже, коли прийшли до Нього самаряни, то просили Його, щоби побув у них. І Він пробув там два дні. І значно більше повірило через Його слово. Жінці ж казали: «Вже не через сказане тобою віримо, адже ми самі почули та знаємо, що насправді Він – Спа­си­тель світу!»

Слово Господнє


Повернутися назад