Головна > Із Меджуґор’я до Фатіми > Папа Бенедикт XVI: Заклик Фатіми сьогодні

Папа Бенедикт XVI: Заклик Фатіми сьогодні


4-11-2017, 14:54.

Папа Бенедикт XVI: Заклик Фатіми сьогодні«Той, хто думає, що пророча місія Фатіми завершена, помиляється», але й «той, хто чекав на розбуркані апокаліптичні одкровення про кінець світу» буде розчарований. Ці слова належать Йозефу Ратцінгеру, голові Конгрегації з доктрини віри при Папі Івані-Павлі ІІ, що пізніше став Папою Бенедиктом ХVІ. Якраз йому належало право тлумачення Фатімської таємниці від імені Церкви. <!-- more -->

13 травня 2000 року, у день беатифікації фатімських пастушків, Держсекретар Ватикана, кардинал Содано, уперше проголосив таку довгождану третю частину Фатімської таємниці, а разом із цим і її загальне тлумачення. Упродовж тривалого часу її тримали в секреті. За словами Й. Ратцінгера, тепер був найбільш відповідний час для її розуміння. Ось кілька моментів із тлумачення Фатімської таємниці:

1) Мова йде про приватне об’явлення – «пророче видіння на кшталт тих, що описані у Святому Письмі»   

  • Загальне об’явлення – це живий Ісус Христос, у Котрім Бог явив Себе вповні. Воно знайшло своє писемне відображення у Святому Письмі. Воно завершене, але не повністю доступне нашому розумінню. Приватне об’явлення покликане допомогти зрозуміти Одкровення Христа й жити більш повно в певну історичну епоху.
  • Пророцтво – явище, яке має місце в Церкві у всі часи. Пророцтво як таке, якщо тлумачити його за Святим Письмом, не означає передбачення майбутнього (це, як мінімум, другорядне), але є роз’ясненням Божої волі для теперішнього часу. Воно вказує на правильний шлях у майбутнє.
  • Приватне об’явлення покликане також допомогти нам зрозуміти знаки часу, через які Христос присутній в історії, і знайти у вірі правильну відповідь на них.

Бог має владу прийти до нас, особливо через внутрішні відчуття, так, що душа відчуває ніжний дотик Неба. Для цього необхідна так звана внутрішня пильність серця, що доступна часто тільки дітям.

Об’явлення – це надприродній імпульс. Візіонер обмежений, як людина, і не може передати його у всій повноті. Але цей досвід переображує його самого. Його особистість стає вираженням послання. Такий досвід зробив фатімських пастушків закоханими в Бога в Ісусі настільки, що Жасінта вигукувала: «Мені так подобається говорити Ісусові, що я Його люблю! Коли я це повторюю Йому багато разів, мені здається, що в грудях розгоряється вогонь, але він мене не обпалює». А Францишку говорив: «Те, що мені подобається найбільше — це бачити Нашого Господа в тому світлі, який Наша Мати вклала нам у груди. Я дуже люблю Бога!»   

2) Мова не йде про фотографічну світлину майбутніх подій, а про багатозначний опис подій, які можуть відбутися в невизначеному майбутньому й у невизначеній послідовності. Таким чином, аби зрозуміти зміст цього послання, треба мислити мовою символів». «Не обов’язково, аби кожен елемент видіння мав конкретне історичне вираження. Важливе видіння в цілому».

На одну страшну мить пастушкам дано було побачити пекло й падіння «душ бідних грішників» Це було зроблено, щоб показати їм шлях до спасіння - почитання Непорочного Серця Марії.

«Серце» мовою Біблії - центр людського існування, злиття розуму, волі й відчуттів. «Чисте серце» (Мт. 5, 8) знаходиться в абсолютній єдності з Богом, «бачить Його». Через почитання Непорочного Серця Марії людина переображується, наближаючись до такого стану серця, як – fiat – нехай буде воля Твоя.

3) Фатімські видіння стосуються боротьби атеїстичних країн із Церквою та християнами і великих страждань свідків віри останнього століття. Це - безконечний хресний шлях, яким нас вели Папи ХХ століття. Замах на Святого Отця й падіння комуністичного режиму можуть бути знаками часу, на які вказують послання. На жаль, в інших частинах світу переслідування Церкви й християн не припиняються.

Сьогодні ми відкриваємо заново у Фатімському посланні, що замахи на Церкву й Понтифіка, переслідування й страждання не припиняються не тільки зовні, але особливо й внутрішньо через гріхи Церкви. Тому нам потрібно заново серйозно вчитися постійному наверненню, покаянню, молитві й доброчинності.

На Месі у Фатімі 13.05. 2010 Папа Бенедикт ХVІ звернувся до вірних так: «У той час, коли людство вже було готове скласти свої найбільш священні обов’язки на вівтар жалюгідного егоїзму, із Небес прийшла благословенна Матір, аби насадити в серцях тих, хто ввіряє Їй себе, Божу Любов, яка палає в Її Серці. У той час їх було тільки троє (Францішку, Жасінта, Люсія), але їхній приклад життя розповсюдився й помножився, і сьогодні ми бачимо великі плоди.

У Святому Письмі часто говориться про те, що Бог шукає праведників, аби спасти місто людей. Подібно Він питає вас нині через Богородицю у Фатімі: «Чи бажаєте ви пожертвувати себе Богові, щоб перенести всі страждання, які Він побажав послати вам, як переблагання за гріхи, якими Він зневажений, і як прохання за навернення грішників?»

За матеріалами: fatima1917.ru, vatican.va

Взято з газети Світло Марії


Повернутися назад