Головна > О.Славко Барбаріч OFM > Щомісячна сповідь – дні примирення (о. Славко Барбарич, OFM)

Щомісячна сповідь – дні примирення (о. Славко Барбарич, OFM)


6-05-2022, 21:17.
«Тож коли комусь здається, що він стоїть, нехай уважає, щоб не впав. Вас не спостигла ще спокуса понад людську силу. Бог вірний: Він не допустить, щоб вас спокушувано над вашу спроможність, але разом зі спокусою дасть вам змогу її перенести». 
1 Кор. 10:12-13
 
Навчаючи нас правдивому миру, за словами візіонерів, Богородиця просить про регулярну щомісячну сповідь. Тому перші п’ятниця, субота та неділя місяця в парафіяльній спільноті Меджуґор’я вважаються днями примирення.
Безперечно, може виникнути питання: навіщо так часто сповідатися? Виходячи з того, що ми вже знаємо про практики духовного життя, можна з легкістю зрозуміти заклик Богородиці до щомісячної сповіді. Таїнство Примирення не пов’язане тільки з усім тим, що ми зробили поганого, але передусім воно є стимулом для зростання в любові, мирі, милосерді та прощенні. Тому якщо хтось каже, що він не згрішив, то це не виключає необхідності приступити до Таїнства Примирення. Це Таїнство само собою виражає потребу прослави, хвали, радості, спілкування, зцілення та життя. Той, хто дотримується правила щомісячної сповіді, починає розуміти закони духовного зростання, почувається вільніше на зустрічі зі священником, легше зважується на духовний розвиток, швидше помічає небезпеку спокуси й отримує зцілення ран, яких завдав гріх.
Внутрішній світ людини, її душа подібні до дому. Дивлячись на дім, ми відразу розуміємо, чи живе в ньому хтось і який характер того, хто в ньому мешкає. За світлинами, предметами, речами, які знаходяться в домі, ми визначаємо, що любить господар, чим захоплюється, чому поклоняється. Так і з душею. Якщо ми регулярно зазираємо у свій внутрішній світ, освітлюючи його Божим світлом, тоді все буде підтримуватися в чистоті й порядку. Ми з легкістю помітимо навіть найменші поломки. Нам буде простіше запобігти залежності, відмовляючись від негативних та небезпечних світських захоплень, серед яких ми живемо й працюємо. Ба більше, важливо підкреслити: чим складніші обставини, серед яких живе людина, тим сильніше вона потребує, аби її внутрішній світ був чистий та світлий, тим частіше їй потрібні очищення, зцілення, звільнення. Усе, що відбувається у світі, впливає на наші душі, стає частиною нас; стає причиною наших страхів, недовіри, нервозності. Ми швидко звикаємо до зла, шкідливих звичок та речей. При цьому ми втрачаємо стремління до добра, краси, добробуту. Ми губимо віру в силу любові, миру, щирості, дружби. Щомісячна сповідь є величезною допомогою в запобіганні можливих помилок та їхніх наслідків.
Кожна людина відображає те, що наповнює її серце. Якщо в серці добро, людина випромінює добро, якщо в серці любов – випромінює любов. Якщо ж хтось випромінює ненависть, значить, вона наповнює його серце. Тому ми відповідальні одне за одного, бо випромінюємо одне на одного те, що в наших серцях. Щомісячну сповідь можна назвати не лише очищенням від зла наших сердець, але таїнством захисту від зла. Якщо людина працює на фабриці зі шкідливими речовинами чи в зоні підвищеного забруднення, то зрозумілим є вжити всіх заходів для максимального захисту здоров’я людини. Бездіяльність в такій ситуації буде розцінюватися як прояв повної безвідповідальності чи халатності щодо ставлення до життя.
Не варто засуджувати сьогоднішнього світу. І не варто критикувати жодного хворого. Навпаки, потрібно йому допомогти, потрібно його зрозуміти й лікувати. Проте від хворіб цього світу, які є наслідком гріха, потрібно захищатися, щоб бути здоровим та мати сили допомагати іншим досягати внутрішнього душевного здоров’я.
З досвіду молитовних груп ми знаємо, що іноді Богородиця просила про щотижневу сповідь. Це, як правило, траплялося за кілька тижнів до свят Різдва Христового, Великодня, П’ятдесятниці й т. д.
Мати Божа як справжня Матір не бажає нічого, що б не вело до духовного зцілення та оздоровлення, хоче бачити нас завжди здоровими, аби ми весь час могли жити в мирі та злагоді.


Повернутися назад